Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Αποβολή - Παλίνδρομη Κύηση

Αρχική / Αποβολή – Παλίνδρομη Κύηση

Αποβολή - Παλίνδρομη Κύηση

Η πιθανότητα μίας εγκυμοσύνης να καταλήξει σε αποβολή ή παλινδρόμηση στην αρχή της (συνήθως τις πρώτες 13 εβδομάδες) είναι περίπου 20%. Αυτό το ποσοστό επηρεάζεται από την ηλικία της γυναίκας. Συνεπώς μία στις πέντε έγκυες γυναίκες θα αποβάλλει τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες από αυτές τις αποβολές είναι «τυχαίες», που σημαίνει ότι δεν έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται και η γυναίκα έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχει μια επιτυχή επόμενη εγκυμοσύνη.

Περισσότερες από 9 στις 10 αποβολές συμβαίνουν λόγω ανωμαλιών των χρωμοσωμάτων στο σπέρμα ή στο ωάριο ή στο ίδιο το έμβρυο. Οι ανωμαλίες αυτές πολύ σπάνια κληρονομούνται.
Παράγοντες που παίζουν ρόλο αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής είναι: η ηλικία της μητέρας (η πιθανότητα αποβολής για μία μητέρα 42 ετών φτάνει το 50%, ενώ είναι μόνο 20% για μία μητέρα 30 ετών), σοβαρά νοσήματα της μητέρας όπως ο μη καλά ελεγχόμενος  σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Τα συμπτώματα που ενδεχομένως έχει η γυναίκα που αποβάλλει είναι κοιλιακός πόνος (σαν τον πόνο περιόδου ή και ισχυρότερος) και κολπική αιμορραγία, η οποία μπορεί να είναι ήπια έως και πολύ βαριά.
 
Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, η διάγνωση της αποβολής είναι εντελώς αναπάντεχη για το ζευγάρι, μιας και κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα δεν παρατηρείται πριν από το υπερηχογράφημα, το οποίο δείχνει ότι η εγκυμοσύνη δεν εξελίσσεται.
 
Η διάγνωση μιας αποβολής γίνεται με τη βοήθεια του διακολπικού υπερηχογραφήματος σε συνδυασμό με εξέταση αίματος (μετράται η χοριακή γοναδοτροπίνη στο αίμα και συναξιολογείται με την υπερηχογραφική εικόνα). 
 
Η προτεινόμενη θεραπεία είναι ουσιαστικά το να «αδειάσει» η μήτρα από το περιεχόμενό της και να σταλούν τα προϊόντα για ιστολογικό έλεγχο. Εφόσον προϋπάρχει αιμορραγία, υπάρχει η πιθανότητα η μήτρα να αδειάσει από μόνη της. Σε αυτό το σενάριο απαιτείται πολύ στενή επικοινωνία μεταξύ της γυναίκας και του ιατρού, μιας και υπάρχει η μικρή πιθανότητα σημαντικής αιμορραγίας, οπότε θα πρέπει να καταφύγουμε στη λύση της απόξεσης με γενική αναισθησία.

Ο ιατρός Δ. Κολέσκας θα πάρει ένα πλήρες ιστορικό στο ιατρείο, θα πραγματοποιήσει γυναικολογική εξέταση - εφόσον η γυναίκα έχει αιμορραγία - και θα εκτελέσει διακολπικό υπερηχογράφημα. Εφόσον υπάρχει υπόνοια παλινδρόμησης της εγκυμοσύνης, θα συζητήσει με το ζευγάρι τα επόμενα βήματα διερεύνησης και θεραπείας της κατάστασης. 

Τα προϊόντα της αποβολής αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση και – εφόσον το ζευγάρι το επιθυμεί – χρωμοσωμικό έλεγχο (καρυότυπος). Οι εξετάσεις αυτές δίνουν απάντηση - σε κάποιες περιπτώσεις - για την ακριβή αιτία της αποβολής και την πιθανότητα η αιτία αυτή να επαναληφθεί. 

Η αποβολή είναι μια αρκετά τραυματική εμπειρία για το ζευγάρι και μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα απώλειας, θυμού, θλίψης, ανασφάλειας και ενοχών στους γονείς. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και κατά την ανάρρωση και όταν το ζευγάρι ξεκινήσει να προσπαθεί ξανά για μια εγκυμοσύνη, θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία για να σας παρέχουμε ιατρικές συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη, όπου και όταν χρειαστεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας