Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Μικροπροβλήματα της εγκυμοσύνης

Αρχική / ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ / Μικροπροβλήματα της εγκυμοσύνης

Μικροπροβλήματα της εγκυμοσύνης

Οι ορμονικές και ανατομικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη προκαλούν σε μερικές περιπτώσεις δυσάρεστα συμπτώματα και ίσως μία ανησυχία για το τι σας συμβαίνει! Συνήθως δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό πίσω από όλα αυτά, παρόλο που θα έπρεπε να ενημερώσετε τον ιατρό σας για καθετί που σας προβληματίζει.

Πιο κάτω θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για μια λίστα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα συμπτώματα της εγκυμοσύνης:

''Κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης συμβαίνουν διάφορες ψυχολογικές, ψυχοκοινωνικές και συναισθηματικές αλλαγές.
Πολλές από αυτές οφείλονται στις ορμονικές διαταραχές που συμβαίνουν στο σώμα μιας εγκύου ή στην ανησυχία που συνδέεται με την εγκυμοσύνη και την καλή υγεία του εμβρύου''
Ναυτία και έμετοι:
Η ναυτία είναι πολύ συχνή στους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, παρόλο που δεν συνοδεύεται πάντοτε από έμετο. Η κύρια αιτία της είναι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην αρχή της εγκυμοσύνης και συνήθως εξαφανίζεται γύρω στη 12η με 14η εβδομάδα.

Έχω ναυτία και εμέτους. Τι να κάνω;

Εάν η ναυτία είναι έντονη το πρωί πάρτε το χρόνο σας στο πρωινό ξύπνημα, και αν μπορείτε φάτε κάτι στεγνό, όπως μια φρυγανιά, πριν ακόμη σηκωθείτε.
 • Να ξεκουράζεστε όποτε βρίσκετε ευκαιρία, μιας και το αίσθημα της κόπωσης μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
 • Τρώτε μικρές ποσότητες τροφής πιο συχνά, παρά αραιά μεγάλα γεύματα αλλά προσπαθήστε να συνεχίσετε να τρώτε παρόλη τη ναυτία..
 • Πίνετε υγρά, το κουταλάκι του γλυκού ή το καλαμάκι μπορεί να βοηθήσουν.
 • Ζητήστε βοήθεια από τους δικούς σας.
 • Προσπαθήστε να μην το σκέφτεστε! Συχνά η ναυτία χειροτερεύει όσο επικεντρώνεστε σε αυτή.
 • Αποφεύγετε φαγητά και μυρωδιές που σας κάνουν να αισθάνεστε χειρότερα. Βοηθάει αν κάποιος άλλος μπορεί να μαγειρέψει για εσάς. Αν πρέπει να μαγειρέψετε, προτιμάτε ουδέτερα μη λιπαρά φαγητά, όπως βραστές πατάτες, μακαρόνια, ρύζι κλπ.
 • Φοράτε άνετα ρούχα. Οι σφιχτές ζώνες σας κάνουν να αισθάνεστε χειρότερα.

''ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν κάνετε εμετό συνεχώς και δε μπορείτε να κρατήσετε τίποτα στο στομάχι σας, θα πρέπει να μιλήσετε με τον ιατρό σας μιας και η υπερεμεσία της εγκυμοσύνης είναι μια κατάσταση που θα απαιτήσει ειδική θεραπεία''
Δυσκοιλιότητα:
Οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης μπορεί να σας προκαλέσουν δυσκοιλιότητα από την αρχή κιόλας της εγκυμοσύνης. Για να την αποφύγετε τρώτε φαγητά που περιέχουν φυτικές ίνες, ψωμί ολικής άλεσης και δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Η τακτική σωματική άσκηση κινητοποιεί το έντερο. Πίνετε αρκετό νερό και αποφεύγετε τα συμπληρώματα σιδήρου εφόσον δεν τα χρειάζεστε απαραίτητα.

Δυσπεψία και παλινδρόμηση:
Η δυσπεψία μπορεί να προκληθεί είτε από ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης, είτε από την ευμεγέθη μήτρα στο τέλος της εγκυμοσύνης που πιέζει το στομάχι. Η παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του οισοφάγου με έντονο καυστικό πόνο πίσω από το στέρνο, λόγω της κίνησης του όξινου γαστρικού περιεχομένου προς τον οισοφάγο.

Πως να αποφεύγετε τη δυσπεψία:
 • Τρώτε μικρά συχνά γεύματα.
 • Κρατάτε όρθια στάση κατά τη διάρκεια των γευμάτων και για 2 ώρες μετά από αυτά.
 • Αποφεύγετε φαγητά που είναι ερεθιστικά για το στομάχι, πχ τηγανητά ή με πολλά καρυκεύματα.

Για να αποφύγετε τις αναγωγές:

 • Κοιμηθείτε με το κεφάλι πιο ψηλά, χρησιμοποιώντας μαξιλάρια. Ίσως να χρειαστείτε κάποιο αντιόξινο σκεύασμα. Αν το πρόβλημα είναι έντονο συζητήστε το με τον ιατρό σας.

Πονοκέφαλος:
Μερικές γυναίκες θα έχουν περισσότερους πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περισσότεροι από αυτούς σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και δεν κρύβουν κινδύνους, παρόλα αυτά εάν έχετε συχνούς έντονους πονοκεφάλους θα πρέπει να το συζητήσετε με τον ιατρό σας.

Εάν έχετε πονοκέφαλο:

 • Ξεκουραστείτε και χαλαρώστε - η κόπωση και η αϋπνία προκαλούν πονοκέφαλο.
 • Πίνετε υγρά.
 • Αποφεύγετε τον ήλιο.
 • Η παρακεταμόλη (depon – panadol), είναι ασφαλής επιλογή παυσίπονου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας