Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Κρυοσυντήρηση

Αρχική / ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ / Κρυοσυντήρηση

Κρυοσυντήρηση

  • Ωαρίων
Η κρυοσυντήρηση ωαρίων μπορεί να ωφελήσει σημαντικά μία γυναίκα ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα υπογονιμότητας όταν επιλέξει τη στιγμή να τεκνοποιήσει. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων μπορεί να γίνει για τους παρακάτω λόγους:
  1. ιατρικοί λόγοι : Γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες που επηρεάζουν μελλοντικά τη γονιμότητά τους όπως π.χ. η χημειοθεραπεία. Παρά τις εξελίξεις σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία νοσημάτων όπως ο καρκίνος, τα θεραπευτικά σχήματα που χρησιμοποιούνται (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία) παραμένουν πολύ επιβαρυντικά για την αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών.
  2. επαγγελματικοί/ κοινωνικοί λόγοι : Η σύγχρονη γυναίκα καθυστερεί όλο και περισσότερο την τεκνοποίηση καθώς η επίτευξη επαγγελματικών και οικονομικών στόχων είναι προτεραιότητά της. Ξέρουμε όμως ότι η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται όσο η ηλικία της αυξάνεται. Έτσι η κρυοσυντήρηση ωαρίων, σε ηλικίες που η γονιμότητα είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα, αποτελεί μια λύση που την απαλλάσσει από το στρες της τεκνοποίησης και την πίεση του χρόνου.
  • Σπέρματος
Η ανδρική γονιμότητα μπορεί να διατηρηθεί μέσω της κρυοσυντήρησης - κατάψυξης σπέρματος. Η κρυοσυντήρηση σπέρματος εφαρμόζεται αρκετά χρόνια προσφέροντας τη δυνατότητα τεκνοποίησης σε άνδρες που ήρθαν αντιμέτωποι με μόνιμη ή παροδική απώλεια της γονιμότητάς τους. Άνδρες που μπορεί να επωφεληθούν από τη κρυοσυντήρηση σπέρματος είναι:
  1. όσοι υπόκεινται σε θεραπεία κατά του καρκίνου, αφού αυτή επηρεάζει  τόσο τη σπερματογένεση όσο και τη σεξουαλική λειτουργία του ασθενούς (μειωμένη λίμπιντο , πρόωρη εκσπερμάτιση κλπ.)
  2. όσοι υπόκεινται σε ανοσοκατασταλτικές θεραπείες (για  μεταμοσχεύσεις οργάνων, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.) που επηρεάζουν  αρνητικά τη διαδικασία της σπερματογένεσης
  3. όσοι υπόκεινται σε χειρουργικές επεμβάσεις στη βουβωνική χώρα οι οποίες δύνανται να επηρεάσουν αρνητικά την ανδρική γονιμότητα
  4. όσοι εκτίθενται σε χημικές ουσίες. Το πώς επηρεάζεται η ανδρική γονιμότητα από τις χημικές ουσίες αναφέρεται εκτενέστερα στην ενότητα  'Βελτίωση της Γονιμότητας'
  5. σε περιπτώσεις όλιγο-άσθενο-τέρατοσπερμίας, πριν την πραγματοποίηση εξωσωματικής γονιμοποίησης ώστε να εξασφαλιστεί δείγμα σπέρματος κατά την προσπάθεια.
  • Eμβρύων
Ζευγάρια που έχουν ήδη μπει σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης (ΙVF), μπορεί επίσης να επιλέξουν την κρυοσυντήρηση εμβρύων ώστε μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια να μην αναγκαστούν να ξαναμπούν σε διαδικασία διέγερσης των ωοθηκών αλλά να χρησιμοποιήσουν τα κρυοσυντηρημένα έμβρυα. Αυτό γίνεται σε όλα τα έμβρυα – πέραν αυτών που μεταφέρονται στη μήτρα κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, εφόσον τα έμβρυα αυτά πληρούν τα εμβρυολογικά κριτήρια για κρυοσυντήρηση με καλές πιθανότητες επιβίωσης σε μία μελλοντική απόψυξη και εμβρυομεταφορά.
Επίσης, η κρυοσυντήρηση εμβρύων μπορεί να γίνει σε όλα τα έμβρυα που θα προκύψουν σε έναν κύκλο εξωσωματικής (freezeall). Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται όταν υπάρχει σημαντική πιθανότητα ανάπτυξης του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών ή κάποια άλλη αντένδειξη για εμβρυομεταφορά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας