Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Αρχική / Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές ενδοκρινολογικές διαταραχές στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Περίπου 5-10% των γυναικών ηλικίας 12-45 ετών θα παρουσιάσουν συμπτώματα που οφείλονται στο σύνδρομο αυτό. Η αιτιολογία του παραμένει άγνωστη, αν και υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν στο ότι η γενετική προδιάθεση παίζει σημαντικό ρόλο.

Χαρακτηριστικά στοιχεία του συνδρόμου είναι:
  • Ανωορρηξία (απουσία ωορρηξίας) με συνέπεια τη διαταραχή του κύκλου. Οι περίοδοι έρχονται με καθυστέρηση εβδομάδων έως και μηνών και αυτό αποτελεί συχνή αιτία – ευτυχώς αναστρέψιμης  –  υπογονιμότητας.
  • Σε αρκετές από τις γυναίκες που έχουν το σύνδρομο οι ωοθήκες εμφανίζονται με πολλές μικρές κύστεις - ωοθυλάκια στο υπερηχογράφημα (πολυκυστικές ωοθήκες), αν και δεν αποκλείεται οι ωοθήκες να εμφανίζονται φυσιολογικές.
  • Τα αυξημένα ανδρογόνα (ορμόνες ανδρικού τύπου) είναι υπεύθυνα για ακμή, ανδρικού τύπου τριχόπτωση και αυξημένη τριχοφυΐα σε ορισμένες ασθενείς.
  • Η αντίσταση στην ινσουλίνη (αναβολική ορμόνη) έχει σαν συνέπεια την εύκολη αύξηση του σωματικού βάρους, την πρόκληση σακχαρώδη διαβήτη και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης σε κάποιες από τις ασθενείς με το  σύνδρομο. 
Τα παραπάνω συμπτώματα παρουσιάζονται με μεγάλη ποικιλομορφία στις γυναίκες που παρουσιάζουν το σύνδρομο.
 
Στο ιατρείο μας εφαρμόζεται η κατάλληλη κάθε φόρα προσέγγιση για τη διάγνωση και θεραπεία των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν τα διάφορα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, έχουν διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η κατάλληλη συμβουλευτική για διαμόρφωση του τρόπου ζωής με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή είναι αρκετή για να αναστρέψει τα συμπτώματα, ακόμα και να επαναφέρει την ωορρηξία και άρα τη γονιμότητα στο ζευγάρι.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας