Δημήτρης Κολέσκας, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
Δημήτρης Κολέσκας, M.R.C.O.G., C.C.T.
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων - Γυναικολόγων Ην. Βασιλείου
τ. Διευθυντής Μαιευτικής - Γυναικολογίας, R.V.I., Newcastle, U.K.

Η πρώτη επίσκεψη στον ιατρό

Οταν το τεστ εγκυμοσύνης είναι θετικό, αισθήματα ευθύνης, χαράς, προσμονής αλλά και άγχος, ευσυγκινησία, νευρικότητα κι ανασφάλεια μπορεί να παρουσιαστούν στον ένα ή και τους δύο συντρόφους, ιδιαίτερα εφόσον αυτό είναι το πρώτο σας μωρό. Η κάθε μητέρα είναι διαφορετική και δε θα πρέπει να σας προβληματίζουν τέτοιες συναισθηματικές αντιδράσεις μιας και είναι όλες στο πλαίσιο των φυσιολογικών αλλαγών που συνοδεύουν μια εγκυμοσύνη και που - πολλές φορές - οφείλονται και σε ορμονικούς παράγοντες.

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας μόλις διαπιστωθεί μια εγκυμοσύνη.

Στην πρώτη επίσκεψη ο ιατρός Δ. Κολέσκας θα λάβει ένα πλήρες προσωπικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, θα σας περιγράψει το πλάνο παρακολούθησης (πότε θα γίνουν οι επισκέψεις και τι θα περιλαμβάνουν, εξετάσεις αίματος και ούρων, υπερηχογραφήματα) και θα σας μιλήσει για υγιεινό τρόπο ζωής, γυμναστική στην εγκυμοσύνη, ασκήσεις πυελικού εδάφους, υγιεινή διατροφή και συμπληρώματα διατροφής, καθώς και για συνήθειες που θα πρέπει να αποφευχθούν εφόσον επηρεάζουν δυσμενώς τη μητέρα ή το έμβρυο. Θα μετρήσει το βάρος, το ύψος σας και θα υπολογίσει το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Θα πραγματοποιήσει ένα διακολπικό υπερηχογράφημα και θα εκτιμήσει την ηλικία κύησης (πόσων εβδομάδων έγκυος είστε), τον αριθμό των εμβρύων (π.χ. δίδυμη εγκυμοσύνη), την εντόπιση της εγκυμοσύνης στο εσωτερικό της μήτρας και την ύπαρξη ή όχι καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου, εφόσον τα ευρήματα του υπερηχογραφήματος το επιτρέψουν.

Μερικές φορές θα πρέπει μετά από αυτή την επίσκεψη να πραγματοποιήσετε μια εξέταση αίματος (β-hCG) και το υπερηχογράφημα να επαναληφθεί μετά από μερικές ημέρες. Αυτό θα προταθεί όταν το αρχικό υπερηχογράφημα δεν είναι σαφές για το πόσο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη.
Εφόσον στην πρώτη  επίσκεψη το έμβρυο είναι εμφανές στο υπερηχογράφημα και όλα παρουσιαστούν φυσιολογικά, θα σας προτείνουμε μια λίστα εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου, εξετάσεις αίματος και ούρων.

Η επόμενη επίσκεψη θα εξαρτηθεί από το πόσο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη και πόσο κοντά στις 11-14 εβδομάδες κύησης βρίσκεστε, μιας και τότε πραγματοποιείται το εξειδικευμένο υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας, μαζί με την εξέταση αίματος PAPP-a και β – hCG.

Στο τέλος της πρώτης επίσκεψης θα έχετε μια καλή ιδέα για το πλάνο παρακολούθησης της εγκυμοσύνης και τι αυτό περιλαμβάνει. Το πλάνο θα σας δοθεί και γραπτά ώστε να έχετε πρόσβαση σε αυτό οποτεδήποτε και μελετώντας το να καταγράψετε τυχόν απορίες για να συζητήσετε στις επόμενες επισκέψεις με τον ιατρό.

Τελευταία Νέα

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική

Οι επιλογές και τα πλεονεκτήματα

Αντιγριπικός εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη και πρόληψη

Συνέντευξη στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ευεργετική η αγκαλιά για τα μωρά

Επιβραδύνει αυτομάτως τους καρδιακούς τους παλμούς

ΕΠΙΣΗΜΟ ΜΕΛΟΣΩράριο Λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα: 15:30 - 20:30
Τετάρτη: 09:00 - 12:00
Πέμπτη: 15:30 - 20:30
Παρασκευή: 14:00 - 17:00
Τρίτη/Σάββατο/Κυριακή: Κλειστό
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ

Δημήτρης Κολέσκας, M.R.C.O.G.
Δ. Σούτσου 41
Αμπελόκηποι Αθήνα Τ.Κ.: 115 21
T: 211 1844 763 F: 211 1844 767
M: 693 7124 341 E: info@koleskas.gr

NEWSLETTER