Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Ρομποτική Χειρουργική

Αρχική / Ρομποτική Χειρουργική

Ρομποτική Χειρουργική

Εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής αποτελεί η ρομποτική χειρουργική (ή ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική χειρουργική).  Στην Ελλάδα, αυτή η πιο προηγμένη μέθοδος ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής (το χειρουργείο πραγματοποιείται μέσω 3-5 μικρών οπών στην κοιλιά της γυναίκας) εφαρμόζεται από το 2006.
 
Οι ρομποτικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται μέσω του ρομποτικού χειρουργικού συστήματος Da Vinci-S, το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στις κινήσεις του χειρουργού, καλύτερη δυνατότητα όρασης (τρισδιάστατη) και μεγαλύτερη ευκολία πραγματοποίησης δύσκολων χειρισμών μιας και τα ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται έχουν διαφορετική κατασκευή από αυτά που χρησιμοποιούνται στην κλασική λαπαροσκόπηση κι επιτρέπουν κινήσεις παρόμοιες με αυτές που κάνει ο ανθρώπινος καρπός. Τα πλεονεκτήματα για την ασθενή είναι παρόμοια με αυτά της κλασσικής λαπαροσκόπησης, ενώ υπάρχουν ενδείξεις χειρουργείου στις οποίες η χρήση του ρομπότ θα βελτιώσει το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης π.χ. σε περίπτωση πολλαπλών ινομυωμάτων. 

Ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση κάνοντας χειρισμούς σε μια κονσόλα που βρίσκεται σε απόσταση από την ασθενή. Οι κινήσεις αυτές μεταδίδονται ηλεκτρονικά - μέσω καλωδίου - στο ρομποτικό σύστημα 4 βραχιόνων το οποίο βρίσκεται δίπλα στην ασθενή και που κινεί με τη σειρά του τα εργαλεία που βρίσκονται μέσα στην κοιλιά της ασθενούς.
 
Έτσι, ο χειρουργός γυναικολόγος είναι αυτός που χειρουργεί, οι κινήσεις του όμως γίνονται με μεγαλύτερη σταθερότητα και ακρίβεια μέσω του ρομποτικού συστήματος. Κάποια τμήματα αυτών των επεμβάσεων πραγματοποιούνται με την κλασική λαπαροσκόπηση, όπως η δημιουργία 3-5 οπών στο κοιλιακό τοίχωμα της ασθενούς, η είσοδος της κάμερας (λαπαροσκόπιο) και των εργαλείων.

 

Ο ιατρός Δ. Κολέσκας έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και σεμινάρια ρομποτικής χειρουργικής, χειρούργησε ρομποτικά περιστατικά στο Royal Surrey Hospital, Guildford, Ην. Βασίλειο και ανήκει στην ομάδα γυναικολογικής ρομποτικής και λαπαροσκοπικης χειρουργικής της Ευρωκλινικής Αθηνών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας