Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Μαθήματα ανώδυνου τοκετού

Αρχική / ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ / Μαθήματα ανώδυνου τοκετού

Μαθήματα ανώδυνου τοκετού

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια άγνωστη διαδικασία για τη μέλλουσα μαμά, ειδικά όταν πρόκειται για το πρώτο της μωράκι. Όταν πλησιάζει η ώρα της γέννησης του μωρού αυξάνεται η αγωνία, το άγχος και ο φόβος τόσο για τη γυναίκα όσο και για τον σύζυγο / σύντροφο που έχει την ανάγκη να συμμετάσχει και να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο.
Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος και η μαία είναι δίπλα σας καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης για να σας καθοδηγούν και να λύσουν οποιαδήποτε  απορία.  Πιο συγκεκριμένα όμως στα μαθήματα του ανώδυνου τοκετού θα μάθετε μεταξύ άλλων για :
 
1.      Ενδείξεις έναρξης τοκετού
 • Η τραχηλική βλέννη
 • Η ρήξη του θυλακίου ( σπάνε τα νερά)
 • Οι συσπάσεις της μήτρας – ακουμπάτε την κοιλιά σας και παρατηρείτε πως “σφίγγει“ ολόκληρη η επιφάνεια και χαλαρώνει ξανά μετά από κάποια δευτερόλεπτα  
Η μαία θα σας εξηγήσει με λεπτομέρειες στη διάρκεια των μαθημάτων κάθε μία από τις παραπάνω διαδικασίες και τι ακριβώς θα πρέπει να προσέξετε. Δεν είναι απαραίτητο για να ξεκινήσει ο τοκετός να συμβούν όλα τα παραπάνω .
 
Συσπάσεις στη μήτρα μπορεί να έχετε από τον όγδοο κιόλας μήνα της εγκυμοσύνης σας . Αυτές οι συσπάσεις είναι ακανόνιστες , δεν έχουν συγκεκριμένη ένταση ούτε συχνότητα , ονομάζονται Braxton - Hicks και είναι προπαρασκευαστικές. Οι Braxton – Hicks συσπάσεις συμβαίνουν , σταματούν , ξαναξεκινούν  κ.ο.κ.  ενώ είναι πιθανό να μη συμβούν ποτέ. 
 
Οι συσπάσεις που  σημαίνουν την έναρξη τοκετού αντιθέτως έχουν συγκεκριμένη διάρκεια , η ένταση αυξάνεται προοδευτικά όπως επίσης και η συχνότητα. Το φαινόμενο δεν σταματά να συμβαίνει παρά μόνο συντονίζεται ολοένα και περισσότερο. Στα μαθήματα θα έχετε μάθει πώς να τις χρονομετρήσετε και να τις αξιολογήσετε . 
 
Η τραχηλική βλέννη είναι κολλώδης ουσία που διατηρεί τον τράχηλο κλειστό σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Η αποβολή της βλέννης σημαίνει την αλλαγή της σύστασης του τραχήλου , γίνεται δηλαδή πιο μαλακός ενώ όταν αυξάνεται σημαντικά ίσως σημαίνει την έναρξη της διαστολής του .  Η τραχηλική βλέννη μπορεί να είναι διάφανη , ροζ ,κοκκινωπή ή καφέ χρώματος.
 
Η ρήξη του θυλακίου (σπάνε τα νερά) είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Ξαφνικά μπορεί να νιώσετε βρεγμένο το εσώρουχο σας ή χλιαρό ( θερμοκρασία σώματος) υγρό να τρέχει στα πόδια σας.   Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε  το χρώμα του αμνιακού υγρού που θα απελευθερωθεί και να ενημερώσετε για αυτό τον ιατρό ή τη μαία σας.
 
Στο τέλος της εγκυμοσύνης , το κεφάλι του μωρού σας είναι αρκετά χαμηλά με αποτέλεσμα να πιέζει την ουροδόχο κύστη και πιθανά να χάνετε ούρα. Πολύ συχνά η απώλεια ούρων συγχέεται από τη γυναίκα με τη ρήξη του θυλακίου.  Η μαία θα σας κάνει σαφείς τις διαφορές μεταξύ των δύο φαινομένων.
 
2.      Τι συμβαίνει στον τοκετό
Ο τοκετός χωρίζεται σε στάδια και κάθε ένα από αυτά μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.
 
Ο ιατρός ή  μαία , θα σας υποδείξουν  πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάτε στο μαιευτήριο. Ένα μεγάλο διάστημα του πρώτου σταδίου του τοκετού , όταν οι συσπάσεις είναι καλά ανεκτές, μπορείτε να το περάσετε στο χώρο σας, ενώ είστε σε διαρκή επικοινωνία με τον ιατρό ή τη μαία που θα σας συμβουλεύουν.
 
Μη ξεχνάτε πως το σημαντικότερο κριτήριο που επιβεβαιώνει πως όλα συνεχίζουν να είναι καλά , επομένως μπορείτε όσο αντέχετε να παραμείνετε στο σπίτι σας , είναι οι κινήσεις του μωρού σας. Επομένως πρέπει πάντοτε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας ώστε να μη τις χάνετε.
 
Οι συσπάσεις της μήτρας που βοηθούν στην εξάλειψη (μικραίνει σε μήκος και πάχος) και στη διαστολή (ανοίγει) του τραχήλου ενώ ταυτόχρονα οδηγούν το μωρό προς την έξοδο γίνονται  σταδιακά σημαντικά πιο δυνατές και επίπονες καθώς ο τοκετός εξελίσσεται.
 
Όταν ο τράχηλος εξαλειφθεί 100% και  διασταλεί πλήρως (ανοίγει 10 εκ) ενώ ταυτόχρονα το κεφάλι του μωρού βρίσκεται αρκετά χαμηλά τότε το ίδιο το σώμα σας θα σάς οδηγήσει στην ανάγκη να εξωθήσετε. Στη φάση αυτή του τοκετού ο ιατρός και η μαία θα σας προτείνουν να βρίσκεστε στην πιο βολική για εσάς θέση ώστε να αποδώσετε όσο το δυνατόν καλύτερα.  Πρέπει να θυμάστε πως εξωθείτε μόνο κατά τη διάρκεια των συσπάσεων και στα μεσοδιαστήματα ξεκουράζεστε ενώ πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας δίνονται για τη σωστή και αποτελεσματική εξώθηση χωρίς να εγκαταλείπετε τη προσπάθεια . Στη διάρκεια των μαθημάτων θα εκπαιδευτείτε λεπτομερώς για τις τεχνικές της εξώθησης.
 
 Οι επαναλαμβανόμενες εξωθήσεις θα οδηγήσουν στη στιγμή που περιμένατε τόσους μήνες, τη γέννηση του μωρού σας. Αμέσως μετά μπορείτε να κρατήσετε το μωρό σας αγκαλιά και με τη βοήθεια της μαίας να ξεκινήσετε την προσπάθεια θηλασμού.
 
3.      Τεχνικές ανώδυνου τοκετού στην αίθουσα τοκετών
Πρέπει να θυμάστε πως κάθε γυναίκα αισθάνεται διαφορετικά τον πόνο .
Ο πόνος που θα αισθανθείτε κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι ωφέλιμος.  Αν σας κυριεύσουν  ο φόβος και η αγωνία τότε πιθανά το σώμα να εκκρίνει ορμόνες που θα καθυστερήσουν την εξέλιξη του τοκετού σας. Η μαία θα είναι εκεί για να σας προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεστε ώστε να ανακουφιστείτε και να συμμετέχετε ενεργά στον τοκετό.
 
 • Κίνηση και αλλαγή θέσεων
  Η δοκιμή διάφορων στάσεων και θέσεων του σώματος έχει βρεθεί πως μπορεί να βοηθήσει όταν οι συσπάσεις γίνουν αρκετά έντονες . Η μαία θα σας προτείνει - ανάλογα και με τη θέση του μωρού - τη θέση που θα σας ανακουφίσει περισσότερο. Πολλές φορές η μπάλα (yoga) είναι το πιο χρήσιμο μέσο για να βρείτε τη θέση που θα σας ανακουφίσει καθώς σας επιτρέπει ελευθερία κινήσεων ενώ ταυτόχρονα απορροφά τους κραδασμούς .
 • Μασάζ
  Πολλές φορές ο πόνος που προκαλούν οι συσπάσεις γίνεται αισθητός στη μέση . Η μαία θα είναι εκεί για να σας προσφέρει ανακούφιση και χαλάρωση με  μαλάξεις στη περιοχή.
 • Αναπνοές
  Στη διάρκεια των μαθημάτων του ανώδυνου τοκετού η μαία θα σας μάθει να αναπνέετε σωστά στη διάρκεια των συσπάσεων. Η σωστή - ρυθμική αναπνοή σας βοηθά αυξάνοντας την αντοχή στον πόνο ενώ ταυτόχρονα στέλνετε οξυγόνο στο μωρό σας που το χρειάζεται .
 • Νερό
  Είναι αποδεδειγμένο πως το νερό ελαττώνει την αίσθηση του πόνου . Η χρήση επομένως του νερού, αν και δεν είναι δυνατή σε όλα τα μαιευτήρια, είναι πολύ ωφέλιμη.
Εκτός από αυτές και άλλες μεθόδους που μπορεί να εφαρμόσει η μαία σε συνεννόηση με την ίδια τη γυναίκα για την ελάττωση του πόνου, είναι διαθέσιμες και φαρμακευτικές μέθοδοι αναλγησίας όπως η επισκληρίδιος για  την οποία θα ενημερωθείτε στη διάρκεια των μαθημάτων.
 
Σημαντικό είναι να  θυμάστε πως μπορείτε να ζητήσετε να σας χορηγηθεί επισκληρίδιος σε οποιαδήποτε φάση του τοκετού θεωρείτε πως τη χρειάζεστε.
 
4.      Θηλασμός
Η εκπαίδευση της νέας μαμάς για την επιτυχή εγκατάσταση του θηλασμού ξεκινά από τη στιγμή της γέννησης στην αίθουσα τοκετού και συνεχίζεται κατά την παραμονή της στο μαιευτήριο. 
 
Παρ' όλα ταύτα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του ανώδυνου τοκετού γίνετε αναφορά  στο θέμα του θηλασμού κυρίως με καθησυχαστικό κι ενημερωτικό σκοπό, ώστε η μελλοντική μαμά να μη γίνεται δέκτης λανθασμένων πληροφοριών.
 
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως το ερέθισμα παραγωγής του γάλακτος είναι ο ίδιος ο θηλασμός. Όσο πιο πολύ θηλάζει το νεογνό τόσο πιο πολύ γάλα θα παράγετε.
 
Οι θέσεις του θηλασμού είναι πολλές . Η ιδανικότερη είναι αυτή που βολεύει εσάς και το μωρό σας. 
 
Τα μυστικά επιτυχίας του θηλασμού είναι η υπομονή και η επιμονή.
 
Ο τοκετός είναι μία φυσική διαδικασία.
 
Προετοιμαζόμαστε μαζί ώστε να βιώσουμε τα γεγονότα που οδηγούν στη γέννηση του παιδιού μας με ψυχική ηρεμία και γνώση.
 
5.      Τι χρειάζεστε στο μαιευτήριο
    
➔      ΕΝΑ ΦΑΚΕΛΟ ΜΕ:
i.         Βιβλιάριο υγείας
ii.       Αστυνομική ταυτότητα
iii.      Πρόσφατη ( εντός 6 μήνου) Ληξιαρχική πράξη γάμου
iv.      Πρόσφατο ( εντός 6 μήνου) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
 
ΒΑΛΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΛΟΧΕΙΑΣ:
 
 • 2-3 ζευγάρια πιτζάμες είτε νυχτικά. Σημειώστε πως θα πρέπει να ανοίγουν εύκολα μπροστά εν όψει θηλασμού
 • 1 ρόμπα
 • Σερβιέτες λοχείας και απλές (έμμηνου ρύσεως)
 • Άνετα βαμβακερά εσώρουχα, να μη σας πιέζουν
 • Ειδικό στηθόδεσμο θηλασμού (2-3)
 • Σαμπουάν, αφρόλουτρο , μαλακτική κρέμα και ότι άλλο χρησιμοποιείτε για το μπάνιο σας
 • Βασικά καλλυντικά (ανεβάζει τη διάθεση η περιποιημένη εικόνα)
 • Παντόφλες για το μπάνιο
 • 2 πετσετάκια μικρά – από του μωρού
 • Ρούχα εξόδου για το μωρό σας  (ανάλογα την εποχή, η μαία θα σας ενημερώσει στη διάρκεια του μαθήματος του ανώδυνου τοκετού)
 
Τα μαθήματα του ανώδυνου τοκετού προσφέρονται στο ζευγάρι για να προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο για τη μεγάλη στιγμή, αποκτώντας γνώσεις που θα διώξουν τα αρνητικά συναισθήματα και ανασφάλεια όταν ο τοκετός ξεκινήσει.
 
 Είναι μια ευκαιρία για την επίτοκο να πληροφορηθεί για τις φυσιολογικές αλλαγές που θα αρχίσουν να συμβαίνουν και πώς να τις διαχειριστεί , για το τί θα συναντήσει στο μαιευτήριο, τί σημαίνει τοκετός κ.α.  ενώ ταυτόχρονα ο σύζυγος/ σύντροφος αποκτά αυτοπεποίθηση αφού πλέον γνωρίζει το ρόλο του στη διαδικασία.
 
Σκοπός της ομάδας , του ιατρού και της μαίας,  είναι η εμπειρία του τοκετού σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής και ευχάριστη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας