Δημήτρης Κολέσκας, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
Δημήτρης Κολέσκας, M.R.C.O.G., C.C.T.
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων - Γυναικολόγων Ην. Βασιλείου
τ. Διευθυντής Μαιευτικής - Γυναικολογίας, R.V.I., Newcastle, U.K.

Φυσικός και Τροποποιημένος φυσικός κύκλος IVF

Τα τελευταία χρόνια έχει μελετηθεί η αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε περιπτώσεις που η χρήση γοναδοτροπινών για διέγερση των ωοθηκών είτε αντενδείκνυται είτε δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα ανταπόκρισης. Ο φυσικός κύκλος και ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος IVF γίνονται παρακολουθώντας το φυσικό κύκλο των ωοθηκών ή/και χορηγώντας πολύ μικρές δόσεις γοναδοτροπινών με ή χωρίς συνδυασμό κιτρικής κλομιφαίνης (Clomiphene citrate, Serpaphar).
 
Τα πλεονεκτήματα αυτού του τρόπου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι: δεν θα χρειαστεί να γίνουν ενέσεις ή αν γίνουν θα χορηγηθούν πολύ μικρές ποσότητες φαρμάκων, χαμηλότερο κόστος φαρμάκων, λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, μηδενική πιθανότητα συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών.
 
Στα μειονεκτήματα της μεθόδου περιλαμβάνονται: η ελαττωμένη πιθανότητα γονιμοποίησης (πιθανότητα ανώριμου ωαρίου, πιθανότητα μη γονιμοποίησης ώριμου θυλακίου περίπου 20-30%), η πιθανότητα πρόωρης ωορρηξίας, η μη συλλογή ωαρίου από το ένα ή δύο ωοθυλάκια που θα δημιουργηθούν.
 
Ποια ζευγάρια βοηθάει;
Όλες οι γυναίκες που έχουν ωορρηξίες είναι κατάλληλες για αυτήν τη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πιο συγκεκριμένα θα ωφεληθούν:
  • Γυναίκες με χαμηλές ωοθηκικές εφεδρείες, των οποίων οι εξετάσεις αίματος έχουν δείξει χαμηλό AMH (Anti-Müllerian Hormone), υψηλή FSH (Follicle Stimulating Hormone)
  • Γυναίκες με χαμηλό αριθμό καταβολών ωοθυλακίων
  • Γυναίκες που είχαν προηγούμενη αποτυχημένη εξωσωματική λόγω φτωχής ανταπόκρισης με τα φάρμακα ωοθηκικής διέγερσης (λιγότερα από 3 ωάρια)
  • Γυναίκες με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ή ωοθηκών θα μπορούσαν να επιλέξουν την αποφυγή της ορμονικής διέγερσης και να ακολουθήσουν αυτήν τη μέθοδο
 

Τελευταία Νέα

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική

Οι επιλογές και τα πλεονεκτήματα

Αντιγριπικός εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη και πρόληψη

Συνέντευξη στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ευεργετική η αγκαλιά για τα μωρά

Επιβραδύνει αυτομάτως τους καρδιακούς τους παλμούς

ΕΠΙΣΗΜΟ ΜΕΛΟΣΩράριο Λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα: 15:30 - 20:30
Τετάρτη: 09:00 - 12:00
Πέμπτη: 15:30 - 20:30
Παρασκευή: 14:00 - 17:00
Τρίτη/Σάββατο/Κυριακή: Κλειστό
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ

Δημήτρης Κολέσκας, M.R.C.O.G.
Δ. Σούτσου 41
Αμπελόκηποι Αθήνα Τ.Κ.: 115 21
T: 211 1844 763 F: 211 1844 767
M: 693 7124 341 E: info@koleskas.gr

NEWSLETTER