Δημήτρης Κολέσκας, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
Δημήτρης Κολέσκας, M.R.C.O.G., C.C.T.
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων - Γυναικολόγων Ην. Βασιλείου
τ. Διευθυντής Μαιευτικής - Γυναικολογίας, R.V.I., Newcastle, U.K.

Αζωοσπερμία – ανάκτηση σπέρματος

Τι είναι η αζωοσπερμία;
Η αζωοσπερμία είναι μία σοβαρή, ευτυχώς όχι συχνή, αιτία ανδρικής υπογονιμότητας. Η διάγνωσή της γίνεται με ανάλυση σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα).

Η διάγνωση της αζωοσπερμίας γίνεται όταν δεν υπάρχουν σπερματοζωάρια στην ανάλυση σπέρματος.

Οι δύο μηχανισμοί πρόκλησης αζωοσπερμίας είναι η απόφραξη (αποφρακτική αζωοσπερμία) και η μη παραγωγή σπερματοζωαρίων (μη αποφρακτική αζωοσπερμία).

Απόφραξη του δρόμου που ακολουθούν τα σπερματοζωάρια από τον όρχι προς την ουρήθρα μπορεί να προκληθεί από φλεγμονή, ανατομική παθολογία, χρόνια νόσο π.χ. κυστική ίνωση. Στην περίπτωση αυτή οι όρχεις παράγουν σπερματοζωάρια τα οποία όμως δε βρίσκουν το δρόμο τους προς την ουρήθρα, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται στο εκσπερμάτισμα.

Η διερεύνηση της αζωοσπερμίας περιλαμβάνει ορμονικές εξετάσεις, σπερμοδιάγραμμα, υπερηχογραφικό έλεγχο όρχεων και ενδεχομένως βιοψία όρχεως. Στόχος της διερεύνησης από ειδικό Ουρολόγο είναι να μπει η σωστή διάγνωση για την αιτία της αζωοσπερμίας ώστε να γίνει και το πλάνο αντιμετώπισής της.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Όταν η αζωοσπερμία φαίνεται να είναι αποφρακτικού τύπου (από τη διερεύνηση που έχει ολοκληρωθεί), η βιοψία όρχεως θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και πιθανά θα δώσει και τη λύση – όσον αφορά τη γονιμότητα του άνδρα και τη δυνατότητα να δημιουργηθούν έμβρυα με τη χρήση του σπέρματος του συντρόφου.

Με τη βιοψία θα βρεθούν ανώριμα σπερματοζωάρια τα οποία η εμβρυολόγος θα χρησιμοποιήσει με την τεχνική της μικρογονιμοποίησης (ICSI) ώστε να δημιουργηθούν έμβρυα.
 
Στην περίπτωση που η διερεύνηση της αζωοσπερμίας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι μη αποφρακτικού τύπου, η μοναδική επιλογή για τους ασθενείς αυτούς είναι η χρήση δωρητή σπέρματος από μία τράπεζα σπέρματος. Αυτό το σπέρμα θα χρησιμοποιηθεί με τα ωάρια της συντρόφου για τη δημιουργία εμβρύων.
 
Στην Ελλάδα, η δωρεά γαμετών - σπέρματος ή ωαρίων - είναι ανώνυμη, δηλαδή ο δότης δεν μπορεί ποτέ να γνωρίσει το ζευγάρι ούτε το ζευγάρι μπορεί να γνωρίσει το δότη. Το ζευγάρι μπορεί να γνωρίζει μόνο κάποια χαρακτηριστικά ή κάποιες πληροφορίες σχετικά με ιατρικά δεδομένα του δότη.

 

 

Τελευταία Νέα

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική

Οι επιλογές και τα πλεονεκτήματα

Αντιγριπικός εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη και πρόληψη

Συνέντευξη στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ευεργετική η αγκαλιά για τα μωρά

Επιβραδύνει αυτομάτως τους καρδιακούς τους παλμούς

ΕΠΙΣΗΜΟ ΜΕΛΟΣΩράριο Λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα: 15:30 - 20:30
Τετάρτη: 09:00 - 12:00
Πέμπτη: 15:30 - 20:30
Παρασκευή: 14:00 - 17:00
Τρίτη/Σάββατο/Κυριακή: Κλειστό
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ

Δημήτρης Κολέσκας, M.R.C.O.G.
Δ. Σούτσου 41
Αμπελόκηποι Αθήνα Τ.Κ.: 115 21
T: 211 1844 763 F: 211 1844 767
M: 693 7124 341 E: info@koleskas.gr

NEWSLETTER