Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Πρόωρη ρήξη θυλακίου ή σπάσιμο νερών

Αρχική / ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ / Πρόωρη ρήξη θυλακίου ή σπάσιμο νερών

Πρόωρη ρήξη θυλακίου ή σπάσιμο νερών

Το αγέννητο μωρό σας βρίσκεται προστατευμένο μέσα σ’ ένα μεμβρανώδη σάκο (θυλάκιο) και περιβάλλεται από υγρό, τα λεγόμενα «νερά». Το σπάσιμο των νερών είναι γνωστό ως ρήξη θυλακίου. Συνήθως, τα νερά σπάνε λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αν τα νερά σας σπάσουν πριν τον τοκετό και νωρίτερα από τις 37 εβδομάδες κύησης, αυτό ονομάζεται πρόωρη ρήξη θυλακίου. Αυτό θα συμβεί σε 2 από τις 100 έγκυες (ποσοστό 2%).

Οι παρακάτω πληροφορίες σας αφορούν σε περίπτωση που νομίζετε, ή σας ανέφεραν, ότι τα νερά σας έσπασαν πρόωρα (δηλαδή πριν τις 37 εβδομάδες) και σχετίζονται με:
 • το πώς έγινε η διάγνωση
 • τι σημαίνει μια τέτοια διάγνωση για εσάς και το μωρό σας 
 • τι είδους πρόσθετη προγεννητική παρακολούθηση θα έχετε 
 • ποιες αγωγές υπάρχουν. 


Πώς θα ξέρω αν έσπασαν τα νερά μου;

Μπορεί να νιώσετε μια απότομη ροή υγρού ή να αισθανθείτε μουσκεμένη. Το υγρό αυτό (γνωστό ως αμνιακό υγρό) είναι διαυγές ή με ελαφρώς ροζ χρώμα. Κάποιες φορές μπορεί να έχει καφεπράσινο χρώμα ή και μερικές κηλίδες αίματος. Η ποσότητα υγρού που θα χάσετε μπορεί να ποικίλει από ροή σταγόνων έως σημαντική ροή. 


Τι πρέπει να κάνω;

Αν νομίζετε πως η ροή υγρού προέρχεται από τον κόλπο σας, φορέστε μια σερβιέτα (όχι ταμπόν) και παρατηρήστε το χρώμα και την ποσότητα του υγρού. Μια ελαφριά ροή ούρων είναι συνηθισμένη όταν είστε έγκυος, γι’ αυτό είναι σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι το υγρό που τρέχει δεν είναι ούρα. Το αμνιακό υγρό δεν μυρίζει σαν τα ούρα. Αν πιστεύετε ότι το υγρό είναι αμνιακό, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. 


Τι θα γίνει όταν πάω στο μαιευτήριο;

Θα υποβληθείτε σε εξέταση που θα περιλαμβάνει:
 • συζήτηση με τον  ιατρό σχετικά με το αν σας έχει ξανασυμβεί αυτό σε προηγούμενη εγκυμοσύνη (αν έχει ήδη γίνει μια φορά, το πιθανότερο είναι ότι θα ξανασυμβεί)
 • έλεγχο της γενικότερης κατάστασης της υγείας σας, όπως μέτρηση θερμοκρασίας, καρδιακού σφυγμού και αρτηριακής πίεσης 
 • έλεγχο των καρδιακών παλμών του μωρού σας. 


Πώς θα διαγνωστεί η πρόωρη ρήξη θυλακίου;

 • Η πρόωρη ρήξη θυλακίου θα διαγνωστεί καλύτερα με κολπικό έλεγχο. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει κολποδιαστολέα (εργαλείο που χρησιμοποιείται για το άνοιγμα των τοιχωμάτων του κόλπου) προκειμένου να κοιτάξει τον τράχηλό σας (την είσοδο της μήτρας) και να δει αν το υγρό που έτρεξε είναι αμνιακό. Ο γιατρός θα μπορέσει επίσης να δει αν ο τράχηλος παρουσιάζει μεταβολές, που σημαίνει ότι έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για τοκετό. Συνήθως λαμβάνεται και δείγμα του υγρού για να εξεταστεί για ενδεχόμενη μόλυνση.
 • Θα γίνει υπέρηχος για να ελεγχθεί η ποσότητα του υγρού που υπάρχει ακόμα γύρω από το μωρό σας. 
 • Η εξέταση του δείγματος του υγρού θα βοηθήσει επίσης στην εξακρίβωση του εάν έγινε ρήξη θυλακίου.


Τι θα γίνει μετά;

Αν τελικά δεν έχουν σπάσει τα νερά, τότε θα μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι.
Αν έσταξε στην αρχή πολύ μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού, δεν είναι εύκολο να επιβεβαιώσει κανείς ότι όντως έσπασαν τα νερά σας. Γι’ αυτό, αν συνεχιστεί η ροή υγρού στο σπίτι, θα πρέπει να επιστρέψετε στο μαιευτήριο για περεταίρω έλεγχο.
Αν δεν είναι σαφές το κατά πόσον έγινε πρόωρη ρήξη θυλακίου ή όχι, θα σας συμβουλεύσουμε να φορέσετε σερβιέτα και να παραμείνετε στο μαιευτήριο για λίγες ώρες. Αν όντως έχουν σπάσει τα νερά, τότε η σερβιέτα θα βγει υγρή.
Αν έγινε ρήξη θυλακίου, θα σας συμβουλεύσουμε να μείνετε στο μαιευτήριο για τουλάχιστον 48 ώρες. Τόσο εσείς όσο και το αγέννητο μωρό σας θα παρακολουθείστε στενά για τυχόν σημάδια μόλυνσης. Αυτό σημαίνει ότι θα σας μετρούν συχνά τη θερμοκρασία και το σφυγμό σας, ενώ θα παρακολουθείται επίσης η καρδιακή λειτουργία του μωρού.


Τι μπορεί να σημαίνει η Πρόωρη Ρήξη Θυλακίου για εμένα και το μωρό μου;
Πρόωρος τοκετός

Οι περισσότερες γυναίκες γεννούν το πολύ μέσα σε μία εβδομάδα από τη στιγμή που σπάνε τα νερά τους.


Μόλυνση

Η μεμβράνη - θυλάκιο σχηματίζει ένα προστατευτικό περίβλημα γύρω από το μωρό, οπότε αν σπάσει αυτή (γίνει δηλαδή ρήξη του θυλακίου) υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης μέσα στη μήτρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.
Τα συμπτώματα μόλυνσης περιλαμβάνουν πυρετό και ασυνήθιστη ροή δύσοσμου υγρού από τον κόλπο, ταχυπαλμία και/ή πόνο  χαμηλά στην κοιλιά. Οι καρδιακοί παλμοί του μωρού σας μπορεί επίσης να είναι ταχύτεροι από το κανονικό. 
Αν τελικά έχετε κάποια μόλυνση, το μωρό πρέπει να γεννηθεί το συντομότερο δυνατό για ν’αποφευχθεί σοβαρότερη μόλυνση που θα θέσει σε κίνδυνο τη μητέρα και το έμβρυο. 


Προβλήματα πρόωρου τοκετού

Τα πρόωρα μωρά (γεννημένα πριν τις 37 εβδομάδες) έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, ιδίως σε σχέση με την αναπνοή, την τροφή και τις μολύνσεις. Όσο πιο πρόωρο είναι ένα μωρό, τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες προβλημάτων υγείας.
Αν γίνει πολύ πρόωρη ρήξη θυλακίου και γεννήσετε πριν τις 23-24 εβδομάδες εγκυμοσύνης, δυστυχώς, το πιθανότερο είναι ότι το έμβρυο δεν θα επιζήσει. Τα μωρά που τελικά επιζούν σε τέτοιες περιπτώσεις παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η πιθανή αγωγή και τα αποτελέσματά της για το μωρό είναι κάτι που συζητείται σε κάθε περίπτωση γυναίκας ξεχωριστά. 


Υπάρχει κάποια αγωγή αντιμετώπισης της πρόωρης ρήξης θυλακίου;

Η αντικατάσταση του υγρού που διέρρευσε από τον αμνιακό σάκο ή η αποκατάσταση της «τρύπας» που άνοιξε στο θυλάκιο δεν είναι δυνατή. Τα νεφρά του μωρού θα συνεχίσουν να παράγουν αμνιακό υγρό ακόμα κι αν σπάσουν τα νερά. Μπορεί να έχετε ροή υγρού για όλο το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας.
Ωστόσο, μπορεί να σας δοθεί μια αγωγή για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης αλλά και η πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Αυτή η αγωγή περιλαμβάνει:
 
 • Χορήγηση αντιβιοτικών για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης της μήτρας αλλά και της πιθανότητας υπερβολικά πρόωρου τοκετού. Τα αντιβιοτικά μειώνουν επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης του ίδιου του μωρού.
 • Δύο ενέσεις στεροειδών (κορτικοστεροειδή) για να βοηθήσουν την ανάπτυξη του μωρού και να μειώσουν τα πιθανά προβλήματα υγείας σε περίπτωση πρόωρου τοκετού. 
 • Φάρμακα για να σταματήσουν οι συσπάσεις. 


Θα πρέπει να μείνω στο μαιευτήριο;

Θα μείνετε στο μαιευτήριο για 48 ώρες μετά τη ρήξη θυλακίου για τυχόν σημάδια μόλυνσης.
Μετά, ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας το ενδεχόμενο επιστροφής σας στο σπίτι.
Αν τελικά επιστρέψετε στο σπίτι, ο γιατρός θα σας ενημερώσει για τα σημάδια μόλυνσης που πρέπει να γνωρίζετε σε περίπτωση που εντοπίσετε κάτι. Είναι πολύ σημαντικό να:
 • Ελέγχετε αν είναι φυσιολογική η θερμοκρασία σας κάθε 4-8 ώρες (φυσιολογική θερμοκρασία είναι οι 37o βαθμοί Κελσίου ή λιγότερο).
 • Ελέγχετε αν αλλάξει το χρώμα του υγρού που τρέχει (βλ. παρακάτω). Γι’ αυτό φορέστε σερβιέτα και όχι ταμπόν. 
 • Αποφύγετε κολπική συνουσία. 


Πότε να ζητήσω βοήθεια αν έχω πάει σπίτι;

Επικοινωνήστε με το γιατρό ή τη μαία και επιστρέψτε αμέσως στο νοσοκομείο αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω:
 • υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 37oC)
 • συμπτώματα γρίπης (νιώθετε πυρετό και ρίγη) 
 • κολπική αιμορραγία 
 • το υγρό που τρέχει απ’ τον κόλπο σας γίνει πρασινωπό ή δύσοσμο 
 • συσπάσεις 
 • πόνο στην κοιλιά 
 • ανησυχείτε ότι το μωρό δεν κινείται όπως συνήθως. 


Πώς θα με παρακολουθούν;

Θα σας ζητηθεί να επιστρέψετε στο ιατρείο - μαιευτήριο για τακτικούς ελέγχους. Κατά τη διάρκεια αυτών των ελέγχων, θα παρακολουθείται η καρδιακή λειτουργία του μωρού σας. Θα πραγματοποιείται υπέρηχος για να δούμε το αμνιακό υγρό που υπάρχει ακόμα γύρω απ’ το μωρό και τη ροή αίματος προς το μωρό.
Θα γίνουν επίσης εξετάσεις αίματος (γενική αίματος, CRP) για τον έλεγχο πιθανής φλεγμονής.
Κάθε εβδομάδα θα πραγματοποιείται καλλιέργεια κολπικού υγρού.
Ο μαιευτήρας θα ελέγξει αν υπάρχουν προβλήματα με την εγκυμοσύνη σας και θα συζητήσει μαζί σας ένα χρονικό πλάνο για τον τοκετό.


Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γεννήσω;

Από τη στιγμή που θα σπάσουν τα νερά, η συνέχιση της εγκυμοσύνης ναι μεν ελαττώνει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας σ’ ένα μωρό που θα γεννηθεί πρόωρα, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων στη μήτρα. Ο μαιευτήρας σας θα συζητήσει μαζί σας τα οφέλη και τους κινδύνους τόσο του πρόωρου τοκετού όσο και της κανονικής συνέχισης της εγκυμοσύνης σας. Ο τοκετός πάντως συνήθως γίνεται μεταξύ της 34ης και 37ης εβδομάδας.


Πώς θα επηρεάσει αυτό μια μελλοντική εγκυμοσύνη;

Ένας πρόωρος τοκετός σημαίνει ότι έχετε αυξημένο ρίσκο πρόωρου τοκετού και σε μελλοντική εγκυμοσύνη, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει πρόωρα. Ωστόσο, και πάλι έχετε περισσότερες πιθανότητες να γεννηθεί το μωρό σας μετά τις 37 εβδομάδες στην επόμενη εγκυμοσύνη. Ο μαιευτήρας σας θα συζητήσει μαζί σας το χρονικό πλάνο της επόμενης κύησης. Αυτό θα εξαρτηθεί από την δική σας ξεχωριστή περίπτωση και από το κατά πόσον εντοπίστηκε η αιτία, π.χ. μόλυνση, που ευθύνεται για την προώρη ρήξη θυλακίου (σπάσιμο νερών) και κατα συνέπεια του πρόωρου τοκετού σας.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας