Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Εξωμήτριος Κύηση

Αρχική / Εξωμήτριος Κύηση

Εξωμήτριος Κύηση

Περίπου 1 στις 90 αρχόμενες εγκυμοσύνες θα βρεθεί να είναι εξωμήτριος. Αυτό σημαίνει ότι το έμβρυο εμφυτεύεται και μεγαλώνει έξω από τη μήτρα, συνήθως μέσα στη σάλπιγγα. Η εξωμήτριος εγκυμοσύνη δεν οδηγεί σε αναπτυσσόμενο έμβρυο κι επίσης υπάρχει ο κίνδυνος της ρήξης της σάλπιγγας με αποτέλεσμα εσωτερική αιμορραγία που είναι επικίνδυνη για τη ζωή της γυναίκας, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. 
 
Πιθανά συμπτώματα που εμφανίζει η γυναίκα στην εξωμήτριο κύηση είναι: κοιλιακός πόνος, μικρή – συνήθως – κολπική αιμορραγία, αίσθημα λιποθυμίας ή και λιποθυμικά επεισόδια, πόνος στο δεξί ώμο, αδυναμία. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως η εξωμήτριος εγκυμοσύνη παρουσιάζεται χωρίς συμπτώματα και είναι τυχαίο εύρημα στο αρχικό υπερηχογράφημα κατά το οποίο το έμβρυο δεν εντοπίζεται στο εσωτερικό της μήτρας. 

Μετά τη διάγνωση μιας εξωμητρίου εγκυμοσύνης η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική – λαπαροσκοπική. Σχεδόν ποτέ δε θα χρειαστεί να γίνει ανοιχτό χειρουργείο για την αφαίρεση της εξωμητρίου εγκυμοσύνης. Κατά τη χειρουργική θεραπεία αφαιρείται ολόκληρη η σάλπιγγα που συμμετέχει στην εξωμήτριο, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις αφαιρείται μόνο η εξωμήτριος εγκυμοσύνη και η σάλπιγγα παραμένει εφόσον δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά (σαλπιγγοτομή).
 
Η ανάρρωση της γυναίκας μετά από μια λαπαροσκοπική αντιμετώπιση εξωμητρίου κύησης είναι αρκετά γρήγορη: η έξοδος από το νοσοκομείο γίνεται σε 1- 2 ημέρες, η επάνοδος στην εργασία σε 1-2 εβδομάδες και η πλήρης ανάρρωση σε 2-4 εβδομάδες ενώ το ζευγάρι μπορεί να προσπαθήσει για νέα εγκυμοσύνη όταν η γυναίκα νιώσει σωματικά και ψυχολογικά έτοιμη, συνήθως μετά από 2-3 περιόδους. 
 
Ο ιατρός Δ. Κολέσκας προσεγγίζει τη διάγνωση εξωμητρίου κύησης με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, την πραγματοποίηση φυσικής εξέτασης και διακολπικού υπερηχογραφήματος, καθώς και με την παρακολούθηση της ειδικής ορμόνης της εγκυμοσύνης β-hCG με εξετάσεις αίματος. Πολλές από τις εξωμητρίους κυήσεις υποχωρούν από μόνες τους απλά περιμένοντας, θα πρέπει να συζητήσετε αυτή την επιλογή με τον ιατρό. Η θεραπεία της κατάστασης με λαπαροσκόπηση είναι μια από τις εξειδικεύσεις του ιατρού.

 

Μετά από τη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της εξωμητρίου εγκυμοσύνης, ο ιατρός Δ. Κολέσκας, θα οργανώσει το κατάλληλο πλάνο αποθεραπείας, διατηρώντας κοντινή επαφή με το ζευγάρι που πρόκειται να ξαναπροσπαθήσει για εγκυμοσύνη σύντομα, δίνοντας έμφαση τόσο στη φυσική όσο και τη ψυχολογική ανάρρωση. Θα δει τη γυναίκα στο ιατρείο αμέσως μετά το επόμενο θετικό τεστ κύησης προκειμένου να οργανώσει τις κατάλληλες εξετάσεις ώστε έγκαιρα να διαγνωστεί η πιθανή επανάληψη εξωμητρίου κύησης (πιθανότητα 7-10%) και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Για το ζευγάρι που δεν επιθυμεί εγκυμοσύνη στο μέλλον, θα προταθεί κατάλληλη αντισύλληψη.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας