Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Σπερματέγχυση

Αρχική / ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ / Σπερματέγχυση

Σπερματέγχυση

Πώς γίνεται;
Η σπερματέγχυση είναι η μέθοδος υποβοήθησης της γονιμότητας του ζεύγους που περιλαμβάνει την προετοιμασία του σπέρματος (καθαρισμός, ενίσχυση) από εμβρυολόγο και στη συνέχεια την τοποθέτησή του (έγχυση) στην ενδομήτριο κοιλότητα με τη βοήθεια ειδικού λεπτού καθετήρα.
 
Η διαδικασία πραγματοποιείται στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και σαν εμπειρία μοιάζει με αυτήν της λήψης Τεστ Παπανικολάου.
Η ωορρηξία της γυναίκας έχει προετοιμαστεί είτε με απλή παρακολούθηση - Παρακολούθηση κύκλου – ωορρηξίας - είτε με φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών - Πρόκληση ωορρηξίας .
 
Η προετοιμασία του σπέρματος διαρκεί περίπου 2 ώρες.
 
Πριν την έναρξη της θεραπείας με σπερματέγχυση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος γονιμότητας του ζεύγους
 
Ποια ζευγάρια βοηθάει;
  • Ζευγάρια που προσπαθούν για διάστημα μικρότερο του 1,5 έτους και η ηλικία της γυναίκας είναι έως 35 ετών. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της υπογονιμότητας του ζεύγους τόσο μικρότερες οι πιθανότητες επιτυχίας της μεθόδου.
  • Σε περιπτώσεις γυναικών με ανωορρηξία όπου η πρόκληση ωορρηξίας θα συνοδευτεί - όχι όμως πάντα - με σπερματέγχυση ώστε να βελτιώσει την πιθανότητα γονιμοποίησης.
  • Σε περίπτωση ήπιου προβλήματος στο σπέρμα, όπου μετά την προετοιμασία του σπέρματος έχουμε ένα φυσιολογικό σπέρμα που εγχύουμε στη μήτρα.
  • Σε περιπτώσεις προβλημάτων όπου οι επαφές του ζεύγους δεν είναι εφικτές π.χ. στυτική δυσλειτουργία.
  • Σε περιπτώσεις δότη σπέρματος με τη γυναίκα να είναι νεαρής ηλικίας (<35 ετών) και καλό ωοθηκικό φορτίο στον προκαταρκτικό έλεγχο που της έχει γίνει.
  • Σε περιπτώσεις προηγούμενων χειρουργείων στον τράχηλο της μήτρας όπου πιθανολογείται ότι έχει επηρεαστεί η τραχηλική βλέννη. Αυτή η ένδειξη της σπερματέγχυσης είναι δύσκολο να διαγνωστεί κι ως εκ τούτου σπάνια εφαρμόζεται σπερματέγχυση για αυτό το λόγο.
 
Ποσοστά επιτυχίας
Τα ποσοστά επιτυχίας είναι σχετικά περιορισμένα με τη σπερματέγχυση, περίπου 10-15% ανά προσπάθεια και με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι συνθήκες που αναφέρονται πιο πάνω.
 
Ίσως η πιο επιτυχημένη εφαρμογή της είναι σε ζευγάρια με νεότερες γυναίκες και προβλήματα ωορρηξίας τα οποία αντιμετωπίζονται με πρόκληση ωορρηξίας σε συνδυασμό με σπερματέγχυση.
 
Ο ιατρός Δ. Κολέσκας θα προσαρμόσει τη χρήση σπερματέγχυσης στο γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης της υπογονιμότητας του κάθε ζευγαριού. Σε γενικές γραμμές η πεποίθησή μας είναι ότι οι σπερματεγχύσεις θα πρέπει να περιορίζονται σε αριθμό ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος προς τον τελικό σκοπό που είναι η απόκτηση του παιδιού μας.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας