Τι Είναι Η Πρόκληση Ωορρηξίας;
Πρόκληση ωορρηξίας είναι η ήπια διέγερση των ωοθηκών με τη χρήση φαρμάκων είτε από το στόμα (κλομιφαίνη - Serpaphar, Clomiphene citrate, Femara) είτε με ενέσεις, με στόχο τη δημιουργία 1-3 ωοθυλακίων που θα οδηγήσουν σε ωορρηξία.
Ποια Ζευγάρια Βοηθάει;
Η θεραπεία αυτή φαίνεται περισσότερο χρήσιμη σε ζευγάρια όπου η γυναίκα δεν έχει σταθερό κύκλο και, συνεπώς, ούτε σταθερή ωορρηξία κάθε μήνα. Πολλές φορές χρησιμοποιείται και στην ανεξήγητη υπογονιμότητα σε συνδυασμό με
σπερματέγχυση.
Ποια Διαδικασία Ακολουθείται Για Την Πρόκληση Ωορρηξίας;
Την πρώτη ημέρα της περιόδου πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία με το ιατρείο ώστε να προγραμματιστεί ορμονικό τεστ αίματος και υπερηχογράφημα για τη 2η ημέρα. Πρώτη ημέρα θεωρείται εκείνη στην οποία η ροή του αίματος είναι κανονική (όχι καφέ ή ροζ μόνο). Με το αποτέλεσμα των εξετάσεων δίνεται τηλεφωνική οδηγία να ξεκινήσει η αγωγή.
Εφόσον η πρόκληση γίνεται με ταμπλέτες κλομιφαίνης ή Femara αυτές λαμβάνονται από τη 2η έως και την 6η ημέρα του κύκλου σε δόση που έχει συμφωνηθεί με τη γυναίκα.
Εφόσον η πρόκληση γίνεται με ενέσεις γοναδοτροπίνης, έχει προηγηθεί εκπαίδευση της γυναίκας, από την εξειδικευμένη μαία του ιατρείου, για το πώς θα κάνει τις ενέσεις.
Τη 6η ημέρα του κύκλου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο ιατρείο ώστε να εκτιμηθεί η αρχική ανταπόκριση των ωοθηκών στη φαρμακευτική διέγερση.
Ακολουθούν επισκέψεις και ορμονικές εξετάσεις αίματος ανά μία-δύο ημέρες έως ότου παρουσιαστεί το ή τα ωοθυλάκια που, με βάση το μέγεθός τους, θα οδηγήσουν σε ωορρηξία.
Σε αυτήν τη φάση χορηγείται μία ένεση χοριακής γοναδοτροπίνης (Ovitrelle - Pregnyl) και συνιστάται και επαφή ελεύθερη ή σπερματέγχυση σε χρονική φάση που καθορίζεται από τον ιατρό. Εφόσον υπάρξει καθυστέρηση της περιόδου πέραν των 14 ημερών από την επαφή - σπερματέγχυση, πραγματοποιείται μέτρηση χοριακής γοναδοτροπίνης (β - hCG) στο αίμα.
Πρέπει Να Κάνω Εξετάσεις Πριν Από Τη Θεραπεία;
Θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο
έλεγχος γονιμότητας του ζεύγους πριν την έναρξη πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας.
Ποια Είναι Η Προετοιμασία Πριν Τη Θεραπεία;
Τόσο το πολύ χαμηλό όσο και το υψηλό βάρος σώματος και ο τρόπος ζωής της γυναίκας επηρεάζουν την ωορρηξία και την εγκυμοσύνη και θα πρέπει να βελτιωθούν. Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε καλά λιπαρά και πρωτείνη, καθώς και φαρμακευτικοί παράγοντες που ευαισθητοποιούν στην ινσουλίνη και η μυοϊνοσιτόλη φαίνεται ότι βοηθούν τη διαδικασία και βελτιώνουν την ποιότητα των ωαρίων. Συνιστάται η λήψη φυλλικού οξέος ή κατάλληλων πολυβιταμινών κατά την προσπάθεια για εγκυμοσύνη.
Υπάρχουν Πιθανές Παρενέργειες;
Η πρόκληση ωορρηξίας σπανίως συνδέεται με παρενέργειες, όπως πολύδυμη κύηση και σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών, εξάψεις, πονοκέφαλο, κοιλιακό πόνο, ναυτία και διαταραχές της διάθεσης, που υποχωρούν μετά το τέλος της ορμονικής αγωγής.
Ο διακεκριμένος μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος Δ. Κολέσκας, M.R.C.O.G., C.C.T., διαθέτει περισσότερα από 20 έτη πρακτικής εμπειρίας στη μαιευτική και γυναικολογία και είναι εξειδικευμένος στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και ενδοκρινολογία από το Βασιλικό κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (RCOG). Για περισσότερες πληροφορίες, πραγματοποιήστε την επικοινωνία σας με τον γιατρό και προγραμματίστε την επίσκεψή σας.