Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Καλλιέργεια βλαστοκύστης

Αρχική / ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ / Καλλιέργεια βλαστοκύστης

Καλλιέργεια βλαστοκύστης

Βλαστοκύστη ονομάζεται το έμβρυο την 5η ημέρα ζωής του. Αποτελείται από πολλά περισσότερα κύτταρα (70-100) σε σχέση με τα έμβρυα 3ης ημέρας (6-8 κύτταρα) τα οποία χωρίζονται σε κύτταρα εμβρυοβλάστης στο εσωτερικό και τροφοβλάστης στο εξωτερικό της βλαστοκύστης.
Τα κύτταρα εμβρυοβλάστης θα δώσουν γέννηση στο έμβρυο αργότερα στη μήτρα, ενώ τα κύτταρα τροφοβλάστης θα δημιουργήσουν τον πλακούντα.
Η καλλιέργεια βλαστοκύστης αποτελεί διαδικασία στην εξωσωματική γονιμοποίηση κατά την οποία τα έμβρυα αφήνονται να εξελιχθούν έως την 5η ημέρα στο εργαστήριο και με αυτόν τον τρόπο επιλέγονται τα πιο «δυνατά» έμβρυα από αυτά που ξεκίνησαν την διαδικασία. Ουσιαστικά είναι μία μέθοδος επιλογής των καλύτερων εμβρύων, η οποία επιτρέπει τη σημαντική βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας εγκυμοσύνης στα ζευγάρια που εφαρμόζεται.
 
Τα πλεονεκτήματα:
  • Επιλογή των εμβρύων που έχουν την πιο καλή δυναμική στο εργαστήριο.
  • Καλύτερα ποσοστά επιτυχίας κύησης. Το ενδομήτριο φαίνεται ότι είναι πιο υποδεκτικό την 5η ημέρα μετά από την ωοληψία.
  • Μικρότερα ποσοστά πολύδυμων κυήσεων εφόσον μεταφερθεί μία βλαστοκύστη, χωρίς να μειώνεται το ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης.
  • Επιτρέπει την πραγματοποίηση προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης (PGD), η οποία γίνεται την 3η ημέρα των εμβρύων και τα υγιή έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα την 5η ημέρα, στο στάδιο της βλαστοκύστης
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις η καλλιέργεια βλαστοκύστης επιτρέπει τη διάγνωση του προβλήματος υπογονιμότητας στο ζευγάρι. Ενώ τα έμβρυα είναι καλής ποιότητας και εξελίσσονται φυσιολογικά έως την 3η ημέρα, στη συνέχεια τα έμβρυα μετατρέπονται σε μέτριας ποιότητας ή και σταματάνε την ανάπτυξη τους.
Σε ποια ζευγάρια προτείνεται;
Η μέθοδος καλλιέργειας και εμβρυομεταφοράς βλαστοκύστης προτείνεται όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβρύων εξ αρχής (τουλάχιστον 8) εκ των οποίων περισσότερα από 4-5 έχουν φτάσει στο στάδιο της 3ης ημέρας και προχωράνε με καλές προοπτικές.
Το ζευγάρι θα πρέπει να αποδεχθεί ότι ένας αριθμός εμβρύων θα σταματήσει να εξελίσσεται πριν φτάσουν στο στάδιο της βλαστοκύστης με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν έμβρυα προς κρυοσυντήρηση σε αρκετές περιπτώσεις ενώ σπάνια μπορεί να μην επιβιώσει κανένα έμβρυο για εμβρυομεταφορά έως το στάδιο της βλαστοκύστης.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας