Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Κύστες Ωοθήκης

Αρχική / Κύστες Ωοθήκης

Κύστες Ωοθήκης

Η κύστη είναι σχηματισμός  - σαν μπαλόνι - ο όποιος είναι γεμάτος με υγρό ή στερεό ιστό και αναπτύσσεται από την ωοθήκη ή σπανιότερα από τη σάλπιγγα. Οι κύστεις έχουν ποικιλία μεγεθών, από μερικά εκατοστά έως 20-30 εκατοστά και οφείλονται σε ποικίλα αίτια. Μπορεί να προκαλούν συμπτώματα όπως πόνο στην κάτω κοιλία, πόνο με τις περιόδους, πόνο με τη συνουσία, πίεση της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου εφόσον είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Επιπλοκές, ιδιαίτερα των μεγαλύτερων κύστεων είναι η ρήξη τους, η αιμορραγία μέσα στην κύστη, η συστροφή και νέκρωση της ωοθήκης λόγω της διακοπής παροχής αίματος. Σε αρκετές περιπτώσεις η κύστη της ωοθήκης δεν προκαλεί συμπτώματα και είναι τυχαίο εύρημα κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος.
 
Μια κύστη ωοθήκης μπορεί να είναι καλοήθης, όπως οι περισσότερες κύστεις σε νεαρές γυναίκες, οριακής κακοηθείας  ή  καρκίνος της ωοθήκης.
 
Ο ιατρός Δ. Κολέσκας έχει διατελέσει διευθυντής (Consultant) στο τμήμα παραπομπής και παρακολούθησης κύστεων ωοθηκών, ύποπτων για οριακή κακοήθεια (borderline) ή καρκίνο. Η παρακολούθηση των κύστεων γίνεται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, κλινική εξέταση, υπερηχογραφικό έλεγχο της κύστης και των υπολοίπων έσω γεννητικών οργάνων στο ιατρείο και εξετάσεις αίματος (καρκινικοί δείκτες). 

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων, την παρουσία συμπτωμάτων, την ηλικία και τη άποψη της γυναίκας, η οποία θα ενημερωθεί πλήρως για τις ενδεχόμενες επιπλοκές που θα έχει η κάθε θεραπευτική προσέγγιση. 

Η χειρουργική θεραπεία της κύστης ωοθήκης γίνεται με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και μπορεί να γίνει ως κυστεκτομή (αφαίρεση μόνο της κύστης και διατήρηση της υπόλοιπης ωοθήκης) ή ως εξαρτηματεκτομή (αφαίρεση της ωοθήκης-κύστης-σάλπιγγας) σε μεγαλύτερες γυναίκες και ύποπτες βλάβες. Η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική μπορεί να εφαρμοστεί για αυτές τις επεμβάσεις με παρόμοια πλεονεκτήματα όπως αυτά της κλασικής λαπαροσκόπησης.

Μετά την αφαίρεση μιας κύστης, αναμένεται η ιστολογική εξέτασή της.
 
Εφόσον η παρακολούθηση (συντηρητική αντιμετώπιση) μιας κύστης συμφωνηθεί αντί της χειρουργικής αφαίρεσής της, αυτή γίνεται με διαδοχικά υπερηχογραφήματα και λήψη καρκινικών δεικτών (εφόσον ενδείκνυνται) ανά 3-4 μήνες, μιας και πολλές από τις κύστεις που είναι μικρότερες από 5 εκατοστά, έχουν μόνο υγρό μέσα τους και εντοπίζονται σε νεαρές γυναίκες, εξαφανίζονται μετά το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας