Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Συχνές ερωτήσεις

Αρχική / ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ / Γενικές πληροφορίες / Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

  1. Πόσο διαρκεί η προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης;
    Η διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίζεται σε τρία διαδοχικά στάδια:
    α. Το στάδιο της διέγερσης των ωοθηκών που μπορεί να διαρκέσει σε μέσο όρο 10-12 ημέρες.
    β. Στάδιο ωοληψίας που ακολουθεί τη διέγερση και θα χρειαστούν 2 ημέρες για αυτό, αμέσως μετά το τέλος του σταδίου διέγερσης.
    γ. Το στάδιο αναμονής και προετοιμασίας για την εμβρυομεταφορά, που μπορεί να διαρκέσει 2-5 ημέρες αμέσως μετά την ωοληψία, αναλόγως σε πιο στάδιο της ανάπτυξης των εμβρύων θα μεταφερθούν αυτά στη μήτρα.
     
  2. Αν κάνω εξωσωματική γονιμοποίηση θα μείνω σίγουρα έγκυος ;
    Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μια μέθοδος που έχει βοηθήσει πολλά υπογόνιμα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν. Παρ' όλα αυτά πρέπει να γίνει κατανοητό πως αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης χωρίς να εγγυάται 100% επιτυχία. Τα ποσοστά επιτυχίας φτάνουν κατά μέσο όρο το 25-35% χάρη στην εξέλιξη της εμβρυολογίας και γυναικολογίας, ενώ σε κάποια κλινικά σενάρια φτάνουν έως και 60%.
    Οι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι:
    • Η ηλικία της γυναίκας. Σε γυναίκες > 40 ετών , η πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης μειώνεται στο 10-15%, ενώ αν η γυναίκα είναι >45 ετών τα ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου είναι γύρω στο 1-3%.
    • Το ενδομήτριο . Όσο πιο λεπτό απεικονίζεται στους υπερηχογραφικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τόσο πιο δύσκολη είναι η εμφύτευση του εμβρύου τελικά.
    • Το αυξημένο βάρος σώματος , μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανταπόκριση στη φαρμακευτική διέγερση ωοθηκών.
    • Διάφορες άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις
       
  3. Πώς θα διαλέξω το σωστό κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης για να κάνω την προσπάθειά μου;
    Είναι γεγονός πως δεν υπάρχει σωστό ή λάθος κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης ούτε κάποιος οδηγός που μπορεί να διευκολύνει την επιλογή αυτή. Το σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή του κέντρου είναι η εμπιστοσύνη που σας εμπνέει κυρίως ο ειδικός ιατρός και οι συνεργάτες του. Η σχέση με τον ειδικό ιατρό γονιμότητας είναι ιδιαίτερη, ως εκ τούτου πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας. Η συνολική εικόνα του κέντρου, η οικειότητα που θα νιώσετε στην πρώτη σας επίσκεψη, η φιλική συμπεριφορά του προσωπικού, ο επαγγελματισμός και η ιδιαιτερότητα με την οποία σας αντιμετώπισε ο ιατρός στο πρώτο ραντεβού, όλα συμβάλλουν στο να επιλέξει τελικά το ζευγάρι το κέντρο που του ταιριάζει και το εμπνέει.
     
  4. Η δωρεά ωαρίων / σπερματοζωαρίων ή ακόμη και εμβρύων είναι ασφαλής; Σε ποιες περιπτώσεις αποτελεί επιλογή ;
    Η δωρεά γαμετών (ωαρίων, σπέρματος) και εμβρύων είναι μια επιλογή που για αρκετά ζευγάρια αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη μίας εγκυμοσύνης και την απόκτηση ενός παιδιού. Δεν έχουν καταγραφεί επιπλοκές της υγείας των ληπτών. Λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής της επιλογής τα ζευγάρια-ενδιαφερόμενοι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν κατάλληλα για την προέλευση και τους ελέγχους που γίνονται στο υλικό αυτό, ώστε να πάρουν μία καλά ενημερωμένη απόφαση. Αναλυτικότερα πληροφορίες για τη δωρεά επισκεφτείτε το site: www.biogenetic.gr
     
  5. Τι γίνεται αν αποτύχω στην προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης;
    Αν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σας είναι αρνητικό τότε σταματά η λήψη φαρμάκων και ξεκινά η αναμονή της έμμηνου ρύσεως. Στη συνέχεια γίνεται μια συνάντηση με τον ειδικό ιατρό γονιμότητας για την αποτίμηση της προσπάθειας που έγινε ώστε σε επόμενη προσπάθεια να τροποποιηθεί το πλάνο κατά το δυνατό, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας. Το υπογόνιμο ζευγάρι πρέπει πάντοτε να έχει στο νου ότι η θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να είναι μακρύ ταξίδι που χρειάζεται υπομονή και στήριξη από τον ειδικό ιατρό γονιμότητας ή ακόμη και από ειδικούς συμβούλους - ψυχολόγους.
     
  6. Υπάρχει όριο ηλικίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση;
    Ο σχετικός νόμος την Ελλάδα για την εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ξεκαθαρίζει αρκετά ζητήματα σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση και ορίζει το 50o έτος της γυναίκας ως το ανώτατο όριο που δύναται η γυναίκα να αναζητήσει θεραπεία μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.
     
  7. Η ηλικία του άνδρα επηρεάζει τη γονιμότητά του;
    Η ηλικία του άνδρα δεν επηρεάζει τη γονιμότητά του όπως συμβαίνει σε μια γυναίκα, που η γονιμότητά της μειώνεται δραστικά όσο η ίδια μεγαλώνει. Αυτό συμβαίνει διότι ένας άνδρας συνεχώς παράγει σπέρμα. Βέβαια υπάρχει ένα σχετικό όριο ηλικίας, αυτό των 65 ετών, πέραν του οποίου το ζευγάρι θα πρέπει να ενημερωθεί ότι η πιθανότητα ανωμαλιών γενετικού υλικού στο έμβρυο αυξάνεται σημαντικά λόγω της ηλικίας του σπέρματος.
    Επομένως ενώ ο άνδρας μπορεί να τεκνοποιήσει σε οποιαδήποτε ηλικία εφόσον η ποιότητα του σπέρματος – σπερμοδιάγραμμα είναι καλή.
     
  8. Υπάρχουν επιπλοκές στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης;
    Όπως σε κάθε επεμβατική διαδικασία έτσι και στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν καταγραφεί πιθανές επιπλοκές. Διαβάστε «Τι μπορεί να πάει λάθος» για περισσότερες πληροφορίες.

     

Εγγραφείτε στο Newsletter μας