Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Γενικά θέματα υγείας της Γυναίκας

Αρχική / Γενικά θέματα υγείας της Γυναίκας

Γενικά θέματα υγείας της Γυναίκας

Κολπίτιδα

Ίσως ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο η γυναίκα επισκέπτεται το γυναικολόγο είναι ο ερεθισμός του αιδοίου ή και του κόλπου, η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων, το αίσθημα κνησμού (φαγούρα) ή καύσου (κάψιμο) στην περιοχή του αιδοίου, κόλπου ή και ουρήθρας. Τα παραπάνω συμπτώματα συχνά αποτελούν ένδειξη υπερβολικής αύξησης μικρόβιων ή μυκήτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.  

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες αιδοιο-κολπίτιδων: αυτές που προκαλούνται από μικρόβια (μικροβιακές) και εκείνες που προκαλούνται από μύκητες (μυκητιασικές). Ορισμένα από τα συμπτώματα ίσως είναι κοινά στις δύο κατηγορίες, η θεραπεία τους όμως είναι τελείως διαφορετική. 

Στο ιατρείο μας γίνεται πλήρης έλεγχος του κόλπου τόσο μέσω της γυναικολογικής εξέτασης όσο και μέσω της λήψης καλλιέργειας κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος, ενώ η κατάλληλη θεραπεία ξεκινά αμέσως εφόσον υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις φλεγμονής. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας συνιστάται επανέλεγχος, εφόσον η γυναίκα το επιθυμεί.

Αντισύλληψη

Οι αντισυλληπτικές επιλογές της γυναίκας, που ίσως ορθότερα θα έπρεπε να αναφέρονται στο ζευγάρι, αποτελούν βασικό κομμάτι της λήψης ιστορικού αλλά και ενημέρωσης  κατά τη διάρκεια του ετησίου ελέγχου ή σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση που η γυναίκα επισκέπτεται το ιατρείο μας. 

 Ο ιατρός Δ. Κολέσκας αποτελεί διαπιστευμένο μέλος της εταιρίας σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας του Ην. Βασιλείου (F.S.R.H.) από το 2005 κι έχει μεγάλη ευαισθησία και εμπειρία στο κομμάτι του οικογενειακού προγραμματισμού. Οι επιλογές ορμονικής και μη ορμονικής αντισύλληψης συζητώνται, οι ερωτήσεις της γυναίκας βρίσκουν απαντήσεις και τελικά η κατάλληλη μέθοδος αντισύλληψης αποφασίζεται από τη γυναίκα υπό την καθοδήγησή μας.

Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

Κάποιες γυναίκες, τις ημέρες που προηγούνται της περιόδου βιώνουν έντονα σωματικά (π.χ. πόνος στους μαστούς, πονοκέφαλος, αίσθημα "πρηξίματος” στο σώμα) ή/και ψυχικά (π.χ. κακή διάθεση, επιθετικότητα, ευερεθιστότητα) συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα αυτά είναι τόσο έντονα ώστε να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής της γυναίκας, ο ρόλος του γυναικολόγου είναι σημαντικός στο να βοηθήσει στον έλεγχό τους και στη βελτίωση του τρόπου ζωής αυτών των γυναικών.
Ο ιατρός Δ. Κολέσκας θα διαγνώσει το πρόβλημα και θα το διαφοροποιήσει από άλλα ψυχολογικά προβλήματα που ίσως προσομοιάζουν με το σύνδρομο προεμμηνορυσιακής τάσης.

Διαταραχές περιόδου

Οι περίοδοι, ιδιαίτερα κατά την αρχή της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας και κατά την περι-κλιμακτηριακή φάση, μπορεί να παρουσιάσουν ανωμαλίες, όπως να έρχονται πιο αραιά από το φυσιολογικό ή πιο συχνά π.χ. δύο περίοδοι στον ίδιο μήνα. Κάθε ανωμαλία περιόδου θα πρέπει να διερευνάται κι εφόσον δεν βρεθεί συγκεκριμένη αιτία π.χ. πολύποδες ενδομητρίου, πολυκυστικές ωοθήκες κ.α.  η αντιμετώπιση γίνεται με βάση τα συμπτώματα και τις ανάγκες της γυναίκας.  

Ο ιατρός Δ. Κολέσκας έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στη διερεύνηση και θεραπεία διαταραχών της περιόδου, χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία θεραπευτικών προσεγγίσεων στο θέμα αυτό: φαρμακευτικές μη ορμονικές, ορμονικές θεραπείες, χειρουργικές θεραπείες ελάχιστης επεμβατικότητας όπου η γυναίκα φεύγει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα κι επιστρέφει στην εργασία της την επόμενη, λαπαροσκοπική αφαίρεση μήτρας (υστερεκτομή) – εφόσον αυτή η τελευταία επιλογή ενδείκνυται – όπου η γυναίκα φεύγει από το νοσοκομείο σε μία ή δύο ημέρες με τη χρήση πολύ μικρών δόσεων παυσίπονων. Η θεραπεία των διαταραχών περιόδου είναι εξατομικευμένη μιας και τα συμπτώματα ποικίλουν σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα, η επίδραση που έχουν στις γυναίκες ποικίλει και η άποψη που έχουν οι ίδιες οι γυναίκες για τις θεραπευτικές επιλογές ποικίλει επίσης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας