Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Τι είναι υπογονιμότητα;

Αρχική / ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ / Γενικές πληροφορίες / Τι είναι υπογονιμότητα;
Τι είναι υπογονιμότητα;

Τι είναι υπογονιμότητα;

Η σύντομη περιγραφή της διαδικασίας της γονιμοποίησης ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τι σημαίνει υπογονιμότητα.
 
Φυσιολογικά κάθε μήνα στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν ορμονικές αλλαγές που προκαλούν την απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη. Το ωάριο ''ταξιδεύει'' στη σάλπιγγα, στο σωλήνα που ενώνει την ωοθήκη με τη μήτρα και μένει εκεί περιμένοντας το πιο γρήγορο σπερματοζωάριο να κάνει το δικό του ''ταξίδι'' μέσα από τη μήτρα.
 
Όταν το σπερματοζωάριο φτάσει στη σάλπιγγα πρέπει να γονιμοποιήσει το ωάριο. Το γονιμοποιημένο ωάριο, που ονομάζεται πλέον έμβρυο, ''ταξιδεύει'' για άλλη μια φορά στο εσωτερικό της μήτρας – ενδομήτριο, όπου και εμφυτεύεται, οπότε επιτυγχάνεται η εγκυμοσύνη.
 
Η υπογονιμότητα λοιπόν, είναι η δυσκολία ενός ζευγαριού να επιτύχει εγκυμοσύνη μετά από τουλάχιστον ένα έτος ελεύθερων και τακτικών επαφών.
 
Το 10 - 12% περίπου των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής δυσκολία στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Συνολικά όμως, μετά από ένα έτος τακτικών σεξουαλικών επαφών, το 85% και πλέον των ζευγαριών επιτυγχάνει εγκυμοσύνη. 

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ η υπογονιμότητα αποτελεί διαταραχή της υγείας και χρήζει ειδικής θεραπείας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας