Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Έλεγχος γονιμότητας ζεύγους - Πρόληψη

Αρχική / ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ / Έλεγχος γονιμότητας ζεύγους - Πρόληψη
Έλεγχος γονιμότητας ζεύγους - Πρόληψη 3/0/0

Έλεγχος γονιμότητας ζεύγους - Πρόληψη

Η διερεύνηση της γονιμότητας του ζεύγους ξεκινά από τη λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού και κοινωνικού ιστορικού από το ζευγάρι.
Το ιστορικό πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ερωτήσεις για παρούσες ή παρελθοντικές παθήσεις, χειρουργικές επεμβάσεις, λήψη φαρμάκων, προηγούμενες κυήσεις αν υπάρχουν (με παρόντες ή άλλους συντρόφους), τα χαρακτηριστικά του κύκλου της γυναίκας , τη συχνότητα των επαφών αλλά και το χρονικό διάστημα που το ζευγάρι προσπαθεί να επιτύχει εγκυμοσύνη.
 
Η λήψη ενός καλού ιστορικού, είναι αυτή που θα βοηθήσει τον ειδικό ιατρό γονιμότητας να καθοδηγήσει το κάθε ξεχωριστό ζευγάρι στα επόμενα βήματα.
 
Η περαιτέρω διερεύνηση της γονιμότητας περιλαμβάνει:
  • τον ορμονικό έλεγχο της γυναίκας μέσω απλής λήψης αίματος,
  • το σπερμοδιάγραμμα, την ανάλυση δηλαδή του σπέρματος, που είναι η σημαντικότερη εξέταση για τη διερεύνηση της γονιμότητας του άνδρα,
  • το υπερηχογράφημα είναι αναπόσπαστο εργαλείο της διερεύνησης της γονιμότητας, είτε αφορά τη γυναίκα – γυναικολογικό υπερηχογράφημα από ειδικό γυναικολόγο γονιμότητας, είτε τον άνδρα – υπερηχογράφημα όρχεων - εφόσον προκύπτει η αναγκαιότητά του λόγω ιστορικού π.χ. προηγούμενος τραυματισμός των όρχεων, χειρουργικές επεμβάσεις στη βουβωνική χώρα κ.α. ή λόγω των αποτελεσμάτων των αρχικών εξετάσεων. Με το υπερηχογράφημα εξετάζεται η μήτρα (ινομυώματα, συγγενείς ανωμαλίες κατασκευής), το ενδομήτριο (πάχος, πολύποδες, συμφύσεις), η προσβασιμότητα των ωοθηκών, οι ωοθήκες για παρουσία παθολογίας π.χ. κύστεις και τέλος οι ωοθήκες για τον αριθμό των καταβολών – πρώιμων ωοθυλακίων που δείχνουν και το ωοθηκικό φορτίο της γυναίκας.
 
Στη συνέχεια πιο εξειδικευμένες εξετάσεις έρχονται να συμπληρώσουν τη διερεύνηση της γονιμότητας του ζεύγους ,όπως είναι για τη γυναίκα η υστεροσαλπιγγογραφία (hysterosalpingogram, HSG), από τα αποτελέσματα της οποίας πολύ σημαντικές πληροφορίες έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα της γονιμότητάς της.
 
Αναλυτικά πληροφορίες για την καθεμία εξέταση είτε αφορά τον άνδρα είτε τη γυναίκα θα βρείτε στην ενότητα '' Απαραίτητες εξετάσεις''.
 
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε στη σημαντικότητα της πρόληψης στη γονιμότητα. Η πρόληψη αποτελεί βασικό στόχο της σύγχρονης ιατρικής. Τι σημαίνει όμως πρόληψη και πώς εφαρμόζεται στην υπογονιμότητα; Η γυναίκα και ο άνδρας υποβάλλονται σε εξετάσεις γονιμότητας, ακόμη κι αν δεν προσπαθούν για εγκυμοσύνη, είτε λόγω προχωρημένης ηλικίας της γυναίκας, είτε όταν από το ιστορικό προκύπτει η πιθανότητα προβλήματος γονιμότητας ή πριν από μία θεραπεία η οποία ενδεχομένως επηρεάσει τη γονιμότητα του ατόμου.
 
Σημαντικότατη εξέλιξη που έχει σημειωθεί στον τομέα της πρόληψης αποτελεί η κρυοσυντήρηση / κατάψυξη ωαρίων, σπερματοζωαρίων και εμβρύων όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας