Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Χειρουργική αποκατάσταση γονιμότητας

Αρχική / ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ / Θεραπείες Υπογονιμότητας / Χειρουργική αποκατάσταση γονιμότητας (Υστεροσκοπική και Λαπαροσκοπική χειρουργική)
Χειρουργική αποκατάσταση γονιμότητας (Υστεροσκοπική και Λαπαροσκοπική χειρουργική) 5/0/0

Χειρουργική αποκατάσταση γονιμότητας

Σε αρκετές περιπτώσεις το αίτιο της δυσκολίας να επιτευχθεί μία εγκυμοσύνη μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Οι επεμβάσεις που γίνονται στο πλαίσιο της διερεύνησης και θεραπείας της υπογονιμότητας είναι στην πλειοψηφία τους ελάχιστα επεμβατικές, δηλαδή γίνονται μέσα από φυσικά στόμια ή μέσα από πολύ μικρές τομές στην κοιλιά της γυναίκας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται η καθημερινότητα της γυναίκας σημαντικά μετά το χειρουργείο, να μην υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στη συνέχιση της προσπάθειας για τεκνοποίηση και το κοσμητικό αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό.

Οι δύο βασικές χειρουργικές μέθοδοι ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής που εφαρμόζονται στη διάγνωση και θεραπεία της υπογονιμότητας είναι η υστεροσκοπική χειρουργική και η λαπαροσκοπική χειρουργική. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική χειρουργική , όπως π.χ. σε περιπτώσεις πολλαπλών μεγάλων ινομυωμάτων.
 
Υστεροσκοπική χειρουργική στη γονιμότητα
Η υστεροσκόπηση περιλαμβάνει την είσοδο ενός λεπτού και μακριού ενδοσκοπίου που ονομάζεται υστεροσκόπιο, στην ενδομήτριο κοιλότητα/εσωτερικό της μήτρας. Το υστεροσκόπιο εισάγεται μέσα από φυσιολογικά «ανοίγματα», το αιδοίο, τον κόλπο, τον τράχηλο, στο ενδομήτριο για να εντοπίσει και θεραπεύσει παθολογικά ευρήματα τα οποία μπορεί να συμμετέχουν ή να προκαλούν υπογονιμότητα στο ζευγάρι. Η επέμβαση πραγματοποιείται με μέθη σε κλινική.
 
Σε περιπτώσεις που δεν εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα στον αρχικό έλεγχο της υπογονιμότητας ή και όταν υπάρξουν αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, η υστεροσκόπηση ενδείκνυται ως η εξέταση εκλογής για την ακριβή διερεύνηση του ενδομητρίου (διαγνωστική υστεροσκόπηση).
Παραδείγματα παθολογίας που θεραπεύεται με την υστεροσκόπηση αποτελούν:
  • Ενδομήτριος πολύποδας
  • Διάφραγμα πυθμένα μήτρας/Καρδιόσχημη μήτρα
  • Υποβλεννογόνιο ινομύωμα μήτρας
  • Συμφύσεις ενδομητρίου, συνήθως μετά από επεμβάσεις στο εσωτερικό της μήτρας π.χ. απόξεση
Η υστεροσκόπηση είναι σχεδόν πάντοτε επέμβαση ημερήσιας νοσηλείας, δηλαδή η γυναίκα θα αναχωρήσει για το σπίτι της 2-3 ώρες μετά το πέρας της επέμβασης. Η ανάρρωση ολοκληρώνεται μέσα στο 24ωρο και η γυναίκα – εφόσον το επιθυμεί – μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της την επόμενη της επέμβασης.
Τα ευρήματα και η επέμβαση καταγράφονται σε DVD και θα συζητηθούν αργότερα στο ιατρείο.
 
Λαπαροσκοπική χειρουργική στη γονιμότητα
Η λαπαροσκόπηση είναι η χειρουργική τεχνική που επιτρέπει τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων μέσα από μικρές, διαμέτρου 5-12 χιλ., τομές στο κοιλιακό τοίχωμα της γυναίκας. Μία λεπτή και μακριά κάμερα εισέρχεται συνήθως από τον ομφαλό στο εσωτερικό της κοιλιάς και στη συνέχεια 2-3 ακόμη μικρο-εργαλεία εισέρχονται μέσω αυτών των μικρών οπών.
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία σε κλινική.
Με τη λαπαροσκοπική χειρουργική διαγιγνώσκουμε αλλά και θεραπεύουμε παθολογικές καταστάσεις στο εσωτερικό της κοιλιάς της γυναίκας οι οποίες ενδεχομένως συμβάλλουν στην υπογονιμότητα ή που θεραπεύοντάς τες βελτιώνουμε τα ποσοστά επιτυχίας μίας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Παραδείγματα παθολογίας που θεραπεύεται λαπαροσκοπικά και που σχετίζεται με την υπογονιμότητα αποτελούν:
  • Συμφύσεις (ουλώδης ιστός) μεταξύ των σαλπίγγων και γειτονικών οργάνων
  • Ινομυώματα μήτρας
  • Κύστη ωοθήκης, ιδιαίτερα ενδομητριωσική
  • Ενδομητρίωση
  • Υδροσάλπιγγα
Η λαπαροσκόπηση καταγράφεται σε DVD. Τα ευρήματα και η επέμβαση συζητούνται στο ιατρείο στο μετεγχειρητικό επανέλεγχο.
Η γυναίκα θα επιστρέψει στο σπίτι της την ίδια ή την επόμενη ημέρα μετά το χειρουργείο ενώ αναλόγως της επέμβασης θα επιστρέψει στην επαγγελματική της δραστηριότητα σε 3-5 ημέρες.
Η λαπαροσκόπηση επιτρέπει, αναλόγως της εμπειρίας του Γυναικολόγου Λαπαροσκοπικού χειρουργού, τη διενέργεια αρκετά εκτεταμένων γυναικολογικών επεμβάσεων όπως η πολλαπλή ινομυωματεκτομή.
Αναλόγως της επέμβασης που θα πραγματοποιηθεί, η γυναίκα θα επιστρέψει στις προσπάθειές της για τεκνοποίηση σε 1 έως 8 μήνες.
Ο ιατρός Δ. Κολέσκας είναι εξειδικευμένος στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική στη γυναικολογία (Minimally Invasive Surgery, M.A.S.), έχει διατελέσει επικεφαλής (Consultant) της χειρουργικής ομάδας Λαπαροσκόπησης και Υστεροσκόπησης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Royal Victoria Ιnfirmary, Newcastle, Ηνωμένο Βασίλειο κι έχει μεγάλη εμπειρία σε λαπαροσκοπήσεις και επεμβατικές υστεροσκοπήσεις σε περιστατικά υπογονιμότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας