Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Τροφοβλαστική Νόσος Κύησης (Τ.Ν.Κ.) ή Μύλη κύηση

Αρχική / ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ / Τροφοβλαστική Νόσος Κύησης (Τ.Ν.Κ.) ή Μύλη κύηση

Τροφοβλαστική Νόσος Κύησης (Τ.Ν.Κ.) ή Μύλη κύηση

Οι παρακάτω πληροφορίες σάς αφορούν εάν σας έχει γίνει διάγνωση τροφοβλαστικής νόσου κύησης (γνωστής εν συντομία ως ΤΝΚ). Επίσης μπορεί να σας φανούν χρήσιμες εάν είστε σύντροφος, συγγενής ή φίλος ατόμου με αυτή την πάθηση.

Τι είναι η Τροφοβλαστική Νόσος Κύησης (ΤΝΚ);

Η Τροφοβλαστική Νόσος Κύησης (ΤΝΚ) είναι μια ομάδα παθήσεων που μπορεί να εμφανιστεί όταν μια εγκυμοσύνη δεν αναπτύσσεται σωστά και περιλαμβάνει την πλήρη και τη μερική μύλη κύηση. Μερικές φορές μια μύλη κύηση μπορεί να οδηγήσει σε μια άλλη μορφή ΤΝΚ γνωστή ως Τροφοβλαστική Νεοπλασία Κύησης (GTN) – βλ. παρακάτω «Τι είναι η Τροφοβλαστική Νεοπλασία Κύησης (GTN);»
Η Τροφοβλαστική Νόσος Κύησης είναι μια μη συνηθισμένη κατάσταση. Στις 700 περίπου εγκυμοσύνες που ολοκληρώνονται με τη γέννηση ενός μωρού, αντιστοιχεί μία εγκυμοσύνη που εμφανίζει τροφοβλαστική νόσο κύησης.

Τι είναι η μύλη κύηση;

Η Μύλη Κύηση (γνωστή και ως υδατιδώδης μύλη) είναι ο πιο κοινός τύπος Τροφοβλαστικής Νόσου Κύησης. Σε μια υγιή εγκυμοσύνη, το έμβρυο αναπτύσσεται όταν ένα σπερματοζωάριο γονιμοποιεί ένα ωάριο και το γενετικό υλικό απ’ το καθένα συνδυάζεται, καταλήγοντας στην παραγωγή ενός εμβρύου που έχει πάρει τα μισά γονίδιά του απ’ τον κάθε γονέα. Η μύλη κύηση είναι μια μη φυσιολογική κατάσταση από την πρώτη στιγμή της σύλληψης, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ισορροπίας στον αριθμό των χρωμοσωμάτων που προέρχονται από τη μητέρα και τον πατέρα.
Υπάρχουν δύο τύποι: η πλήρης μύλη και η μερική μύλη.
  • Η πλήρης μύλη  εμφανίζεται συνήθως όταν ένα μόνο σπερματοζωάριο γονιμοποιεί ένα «άδειο» ωάριο, δηλαδή χωρίς γενετικό υλικό μέσα του, και στη συνέχεια χωρίζεται στα δύο, δίνοντας στο «γονιμοποιημένο» ωάριο το φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων, με τη διαφορά ότι όλα τα χρωμοσώματα είναι πατρικής προέλευσης, αφού το ωάριο ήταν άδειο εξαρχής. Πλήρης μύλη μπορεί επίσης να συμβεί όταν δύο σπερματοζωάρια γονιμοποιήσουν ένα «άδειο» ωάριο.
  • Μερική μύλη συμβαίνει όταν δύο σπερματοζωάρια γονιμοποιήσουν ένα φυσιολογικό ωάριο αλλά κατά την ανάπτυξή της η κύηση παρουσιάσει τρεις ή και παραπάνω ομάδες χρωμοσωμάτων. Σε μια μερική μύλη, εμφανίζονται συνήθως τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης εμβρύου – αντιληπτά μέσω υπερήχου – αλλά πρόκειται πάντα για μια μη φυσιολογική κύηση που δεν εξελίσσεται στο σχηματισμό μωρού.
Η Τροφοβλαστική Νόσος Κύησης είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε γυναίκες Ασιατικής καταγωγής, σε έφηβες και γυναίκες άνω των 40 ετών.

Πώς φαίνονται τα σημάδια μύλης κύησης;

Σε μια μύλη κύηση μπορεί να εμφανιστεί ασυνήθιστη ή βαριά αιμορραγία από τον κόλπο, ή υπερβολική πρωινή αδιαθεσία (πάρα πολλοί έμετοι - υπερέμεση). Η μήτρα (η κοιλιά σας) μπορεί να μοιάζει μεγαλύτερη από το αναμενόμενο σε πολύ πρώιμο στάδιο εγκυμοσύνης. Λιγότερο συχνή είναι η εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης, συμπτωμάτων υπερθυρεοειδισμού ή πόνοι στην κοιλιά λόγω μεγάλων κύστεων ωοθηκών. 
Αν ο ιατρός σας υποψιαστεί μύλη κύηση, τότε θα προχωρήσει σε έλεγχο με υπερηχογράφημα και μέτρηση β χοριακής γοναδοτροπίνης (β-hCG). Αν έχετε πλήρη μύλη, δεν θα υπάρχει έμβρυο μέσα στο σάκο κύησης, ενώ πιθανώς θα έχετε κι άλλες ενδείξεις μύλης κύησης. Το υπερηχογράφημα μπορεί να δείξει και την ύπαρξη μερικής μύλης, όμως δεν είναι τόσο αξιόπιστο όσο στην περίπτωση της πλήρους μύλης.
Συνήθως, τα επίπεδα της β-hCG είναι πολύ ψηλότερα από το αναμενόμενο σε μια υγιή εγκυμοσύνη. Η τελική διάγνωση της μύλης κύησης θα γίνει τελικά με ιστολογική εξέταση υλικού αποβολής.

Μπορεί μια μύλη κύηση να συνεχιστεί κανονικά;

Δυστυχώς, εφόσον δεν υπάρχει έμβρυο σε μια πλήρη μύλη, αυτού του είδους οι εγκυμοσύνες δεν συνεχίζονται και δεν μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση ενός μωρού. Στη μερική μύλη, μπορεί μεν να υπάρχει έμβρυο ορατό με υπερηχογράφημα, αλλά δεν θ’ αναπτύσσεται κανονικά και τελικά δεν θα μπορέσει να επιβιώσει.

Τι γίνεται αν υπάρχει υποψία μύλης κύησης;

Η προτεινόμενη θεραπεία σε περίπτωση υποψίας πλήρους μύλης είναι μια επέμβαση για την απομάκρυνση του ιστού κύησης από τη μήτρα (απόξεση). Θα σας χορηγηθούν φάρμακα για να μαλακώσει ο τράχηλος (ο «λαιμός» της μήτρας) πριν την επέμβαση, η οποία θα γίνει με γενική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο τράχηλος είναι ελαφρώς διεσταλμένος και με μια συσκευή αναρρόφησης αφαιρούνται όλοι οι μη φυσιολογικοί σχηματισμοί ιστού μέσα από τη μήτρα.
Η απόξεση είναι επίσης η ενδεδειγμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση περιπτώσεων μερικής μύλης. Ωστόσο, μερικές φορές το έμβρυο σε μια μερική μύλη είναι πολύ μεγάλο για ν’ απομακρυνθεί με τον παραπάνω τρόπο και μπορεί να χρειαστεί να γίνει πρόκληση αποβολής με φάρμακα. Ο ιατρός σας θα το συζητήσει διεξοδικά μαζί σας.
Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί μύλη κύηση στο ένα από τα δύο δίδυμα έμβρυα. Η εξέλιξη μιας τέτοιας εγκυμοσύνης δεν είναι καλή, αφού μόνο μία στις τέσσερις καταλήγει μ’ ένα ζωντανό μωρό. Το πιο κοινό σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η αποβολή ή η πιθανότητα πρόωρου τοκετού.

Θα χρειαστώ Rhophylac;

Αν η ομάδα αίματός σας είναι Ρέζους αρνητικό, θα πρέπει να σας χορηγηθεί ένα φάρμακο γνωστό ως Rhophylac για την πρόληψη ανάπτυξης αντισωμάτων στο αίμα, που μπορεί να επηρεάσουν τα κύτταρα του αίματος σε μελλοντικά μωρά.

Τι θα γίνει μετά την επέμβασή μου;

Υποψία μύλης κύησης θα υπάρξει μεν πριν την επέμβαση, όμως η οριστική επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με εργαστηριακή εξέταση του ιστού που θ’ αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης (των επονομαζόμενων “προϊόντων σύλληψης”).
Αν είχατε μία αποβολή και υποβληθείτε σε αναρροφητική απόξεση, συστήνεται να σταλεί ο ιστός για εργαστηριακή ανάλυση για να βεβαιωθεί ότι δεν αποβάλατε λόγω μύλης κύησης που πιθανώς κανείς να μην είχε υποψιαστεί.

Γιατί πρέπει να γνωρίζω αν είχα μύλη κύηση;

Σ’ ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων, τα παθολογικά κύτταρα μπορεί να παραμείνουν και μετά τη θεραπευτική απόξεση (αφαίρεση του ιστού κύησης). Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να χρειαστείτε περαιτέρω θεραπευτική αγωγή. Υπάρχει επίσης ένας μικρός κίνδυνος, σε περίπτωση που σας χορηγηθούν φάρμακα για να προκληθεί αποβολή λόγω μύλης κύησης, μερικά από τα μη-φυσιολογικά κύτταρα να περάσουν στην κυκλοφορία σας.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε αν είχατε μύλη κύηση ή όχι, γιατί υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος κάποια από τα μη-φυσιολογικά κύτταρα να παραμείνουν ή να εξελιχθούν σε πιο σοβαρές μορφές ΤΝΚ (βλ. παρακάτω).
Συνολικά, οι περιπτώσεις που απαιτείται περαιτέρω θεραπευτική αγωγή είναι 1 στις 7 (15%) μετά από μια πλήρη μύλη και 1 στις 200 (0,5%) μετά από μια μερική μύλη κύηση. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ακριβής τρόπος πρόβλεψης αμέσως μετά την επέμβασή σας για το κατά πόσον θα χρειαστείτε περαιτέρω θεραπευτική αγωγή.

Ποια θα είναι η μετέπειτα παρακολούθησή μου;

Θα βρίσκεστε υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον 6 μήνες. Η παρακολούθηση περιλαμβάνει μέτρηση της β-hCG (της ορμόνης της εγκυμοσύνης) στο αίμα. Αν διαπιστωθεί ότι πέφτει το επίπεδο hCG, αυτό σημαίνει ότι πέφτει και ο αριθμός μη-φυσιολογικών κυττάρων στη μήτρα σας οπότε δεν χρειάζεται περαιτέρω θεραπευτική αγωγή. 
Η περίοδος παρακολούθησής σας εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση. Αν τα επίπεδα hCG επανέλθουν στα φυσιολογικά εντός 56 ημερών από την επέμβασή σας, τότε θα σας γίνεται εξέταση ούρων και αίματος κάθε μήνα, για έξι περίπου μήνες. Αν τα επίπεδα hCG καθυστερήσουν να επανέλθουν στο φυσιολογικό, τότε θα παρακολουθείστε με εξετάσεις ούρων και αίματος για έξι μήνες από την ημερομηνία που οι τιμές hCG εμφανίστηκαν φυσιολογικές. Μ’ αυτόν τον τρόπο παρακολούθησης, υπάρχουν πολύ χαμηλά ποσοστά υποτροπής της νόσου σε πιο σοβαρές μορφές ΤΝΚ.

Τι είδους αντισύλληψη πρέπει να χρησιμοποιώ κατά την περίοδο παρακολούθησης;

Πρέπει να χρησιμοποιείτε μη ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης όπως το προφυλακτικό ή το διάφραγμα, μέχρι τα επίπεδα hCG να επανέλθουν στο φυσιολογικό.
Μόλις η β-hCG επανέλθει στο φυσιολογικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα είδη ορμονικής αντισύλληψης, όπως το συνδυασμένο αντισυλληπτικό χάπι, το χάπι προγεστερόνης, την ένεση προγεστερόνης και το εμφύτευμα προγεστερόνης. Δεν θα έπρεπε να τοποθετηθεί ενδομήτρια συσκευή αντισύλληψης (σπειράλ) μέχρι τα επίπεδα hCG να επανέλθουν στο φυσιολογικό γιατί μετά από μια μύλη κύηση υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες αυτό να προκαλέσει διάτρηση της μήτρας.
Μπορείτε να συζητήσετε με τον  ιατρό σας ποια μέθοδος αντισύλληψης σάς ταιριάζει περισσότερο.

Τι είναι η Τροφοβλαστική Νεοπλασία Κύησης (GTN);

Η μύλη κύηση θεωρείται μια προ-καρκινική κατάσταση που ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να εξελιχθεί σε μια καρκινική μορφή Τροφοβλαστικής Νόσου Κύησης, γνωστή ως Τροφοβλαστική Νεοπλασία Κύησης (Gestational Trophoblastic Neoplasia, GTN). Η GTN είναι μια πολύ σπάνια μορφή καρκίνου.Θεραπεύεται σε ποσοστό άνω του 99% αν αναπτυχθεί μετά από μύλη κύηση.
Η Τροφοβλαστική Νεοπλασία Κύησης εμφανίζεται όταν κάποιοι από τους ιστούς της μύλης κύησης παραμείνουν στη μήτρα. Διαγιγνώσκεται τις περισσότερες φορές όταν τα επίπεδα ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης hCG δεν επανέρχονται στο κανονικό. 
Η Τροφοβλαστική Νεοπλασία Κύησης μπορεί να εμφανιστεί και μετά από αποβολή ή τοκετό ζωντανού μωρού. Αυτό είναι όμως σπάνια περίπτωση, αφού συμβαίνει σε 1 στους 50.000 τοκετούς.
Αν παρουσιάσετε επίμονη ή μη-φυσιολογική αιμορραγία μετά από μια εγκυμοσύνη, δεν αποκλείεται να έχετε GTN. Για να αποκλειστεί ο κίνδυνος, θα σας συμβουλεύσουμε να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης και υπέρηχο.

Τι θα γίνει αν έχω Τροφοβλαστική Νεοπλασία Κύησης (GTN);

Αν διαγνωστεί ότι έχετε Τροφοβλαστική Νεοπλασία Κύησης, θα χρειαστείτε περαιτέρω θεραπευτική αγωγή. Αν τα επίπεδα ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης hCG είναι κάτω από 5000, ίσως χρειαστεί να γίνει μια δεύτερη επέμβαση καθαρισμού της μήτρας σας. Ωστόσο, συνήθως οι πρόσθετες θεραπευτικές αγωγές περιλαμβάνουν φάρμακα (χημειοθεραπείες). Μία στις επτά (15%) γυναίκες που παρουσίασαν πλήρη μύλη και μία στις 200 (0,5%) με μερική μύλη χρειάζονται συνήθως χημειοθεραπεία.
Η ποσότητα και το είδος των φαρμάκων που θα σας χορηγηθούν εξαρτάται από την ηλικία σας, τον τύπο της μύλης κύησης, τα επίπεδα hCG στο αίμα σας πριν την αγωγή και το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από το τέλος της εγκυμοσύνης.
Η πιο συχνή μορφή χημειοθεραπείας (μεθοτρεξάτη) δεν προκαλεί αδιαθεσία ή απώλεια μαλλιών. Οι παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν σε μια χημειοθεραπεία με μεθοτρεξάτη είναι συνήθως ήπια ξηρότητα ματιών, ξηροστομία και δυσφορία στο στήθος και την κοιλιά.
Η αγωγή συνεχίζεται για 6 βδομάδες μετά την επαναφορά των φυσιολογικών επιπέδων χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) στο αίμα σας. 
Η υστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση μήτρας) απαιτείται μόνο αν έχετε τροφοβλαστικό όγκο πλακούντα.

Θα υπάρξουν άλλα μακροχρόνια προβλήματα;

Αν υποστείτε χημειοθεραπεία για GTN, η περίοδός σας θα ξαναρχίσει γύρω στους 2 με 6 μήνες μετά το τέλος των χημειοθεραπειών, ενώ συνήθως δεν επηρεάζεται η γονιμότητά σας. Ωστόσο, είναι πιθανότερο να έχετε εμμηνόπαυση κάπως νωρίτερα από το αναμενόμενο (από 1 έως 3 χρόνια νωρίτερα).
Οι ελάχιστες γυναίκες που χρειάζονται πολλαπλές χημειοθεραπείες, έχουν ένα ελαφρώς αυξημένο ποσοστό ανάπτυξης άλλων μορφών καρκίνου στη ζωή τους αργότερα. Αν η θεραπεία σας διαρκέσει συνολικά λιγότερο από 6 μήνες, δεν φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης άλλων καρκίνων.

Πότε μπορώ να ξαναμείνω έγκυος;

Η μύλη κύηση δεν επηρεάζει την πιθανότητα να ξαναμείνετε έγκυος μετά. Θα πρέπει όμως να φροντίσετε να μη μείνετε ξανά έγκυος προτού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα παρακολούθησής σας. Για τις περισσότερες γυναίκες, αυτό το διάστημα είναι γύρω στους 6 μήνες.
Αν εμφανίσετε Τροφοβλαστική Νεοπλασία Κύησης (GTN), δεν πρέπει να μείνετε έγκυος για 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας σας επειδή μία στις 100 γυναίκες κινδυνεύουν να έχουν υποτροπή της νόσου. Αυτό ανιχνεύεται από τα υψηλά επίπεδα hCG στο αίμα, συνήθως μέσα στον πρώτο χρόνο της παρακολούθησης.

Θα ξαναεμφανίσω μύλη κύηση;

Ο κίνδυνος να εμφανίσετε ξανά μύλη κύηση είναι 1 στις 80 περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 98% των γυναικών δεν θα εμφανίσουν μύλη κύηση  στην επόμενη εγκυμοσύνη.
Η Τροφοβλαστική Νόσος Κύησης (ΤΝΚ) μπορεί να επανέλθει μερικές φορές μετά από μια μελλοντική φυσιολογική εγκυμοσύνη, οπότε καλό θα ήταν να είστε σε επικοινωνία με τον ιατρό σας 6 με 8 εβδομάδες μετά από κάθε μελλοντική σας εγκυμοσύνη, ανεξάρτητα από την έκβασή της, για περαιτέρω μέτρηση της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης hCG στο αίμα ή στα ούρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας