Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Εξωσωματική γονιμοποίηση (In Vitro Fertilisation - IVF)

Αρχική / ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ / Εξωσωματική γονιμοποίηση (In Vitro Fertilisation - IVF)

Εξωσωματική γονιμοποίηση (In Vitro Fertilisation - IVF)

Τι είναι;
Αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Εφαρμόζεται στον άνθρωπο από το 1978 κι εκατομμύρια παιδιών έχουν γεννηθεί με τη βοήθεια της IVF όλα αυτά τα χρόνια.
Όπως δηλώνει και ο ορισμός της, πραγματοποιείται με τη συνένωση σπερματοζωαρίων και ωαρίων εκτός του σώματος της γυναίκας, στο εμβρυολογικό εργαστήριο, όπου και λαμβάνει χώρα η γονιμοποίηση και δημιουργία εμβρύων. (In Vitro Fertilisation, IVF). Οι συνθήκες του εμβρυολογικού εργαστηρίου είναι απόλυτα ελεγχόμενες και σε συνδυασμό με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί η IVF έχει βελτιωμένα ποσοστά επιτυχίας τα τελευταία χρόνια.
 
Τι στάδια περιλαμβάνει;
Περιλαμβάνει το στάδιο της προετοιμασίας των ωοθηκών με χρήση αντισυλληπτικού χαπιού ή ορμονών για βελτίωση της ανταπόκρισης στη επικείμενη διέγερση. Δεν είναι απαραίτητο σε όλες τις περιπτώσεις.
Το στάδιο της καταστολής των ωοθηκών με ανάλογα της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών (GnRH - analogues) - Μακρύ πρωτόκολλο αγωνιστών
Το στάδιο αναστολής ωορρηξίας καθώς τα ωοθυλάκια μεγαλώνουν και πληθαίνουν (GnRH – antagonists). Το στάδιο αυτό διενεργείται παράλληλα με το στάδιο της διέγερσης - Πρωτόκολλο ανταγωνιστών
 
Τη χορήγηση ένεσης για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας (Pregnyl, Ovitrelle).
Την ωοληψία υπό ήπια μέθη, όπου πραγματοποιείται διακολπικό υπερηχογράφημα και μία λεπτή βελόνη διαπερνά το τοίχωμα του κόλπου και αναρροφά το ωοθυλακικό υγρό στο οποίο περιέχονται τα ωάρια.
Την παραγωγή σπέρματος από το σύντροφο/σύζυγο.
Την αναμονή ώστε τα ωάρια και σπερματοζωάρια να γονιμοποιηθούν υπό την επίβλεψη του εμβρυολόγου στο εργαστήριο και να προκύψουν έτσι τα έμβρυα 1ης ημέρας.
Το στάδιο της εμβρυομεταφοράς, όπου τη 2η-5η ημέρα μετά την ωοληψία μεταφέρονται 1-3 έμβρυα στο εσωτερικό της μήτρας, το ενδομήτριο.
Η όλη διαδικασία υποστηρίζεται με φαρμακευτικά σκευάσματα.
Δύο εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά γίνεται μία εξέταση χοριακής γοναδοτροπίνης αίματος ώστε να δούμε εάν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη.
Εφόσον η εξέταση είναι θετική, ακολουθεί ενδοκολπικό υπερηχογράφημα 2 εβδομάδες μετά, προκειμένου να απεικονιστεί η αρχόμενη κύηση!
 
Είναι ασφαλής μέθοδος;
Από το 1978 έως σήμερα εκατομμύρια παιδία έχουν γεννηθεί με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα παιδιά που γεννήθηκαν έχουν αντίστοιχα ποσοστά χρωμοσωμικών και γενετικών ανωμαλιών σε σχέση με μωρά που γεννήθηκαν μετά από φυσική σύλληψη. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και η επίδραση της ίδιας της υπογονιμότητας του ζεύγους στην υγεία των παιδιών αυτών, η οποία δεν είναι γνωστή με σαφήνεια.
Τα φάρμακα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής είναι ασφαλή εφόσον λαμβάνονται σε σωστές δόσεις και οι προσπάθειες περιορίζονται σε λογικό αριθμό. Δεν υπάρχουν στοιχεία από τη βιβλιογραφία που να αποδεικνύουν συσχέτιση του καρκίνου του μαστού με την εξωσωματική γονιμοποίηση.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας