Φυσιολογικός Τοκετός
Φυσιολογικός Τοκετός
Τι Είναι Ο Φυσιολογικός Τοκετός
Ο φυσιολογικός τοκετός, γνωστός και ως κολπικός τοκετός, αποτελεί τη φυσική διαδικασία μέσω της οποίας ολοκληρώνεται η εγκυμοσύνη και το έμβρυο έρχεται στον κόσμο. Πρόκειται για μια πολύπλοκη αλλά φυσιολογική λειτουργία του γυναικείου σώματος, η οποία ξεκινά συνήθως μεταξύ της 37ης και 42ης εβδομάδας κύησης. Ο φυσιολογικός τοκετός θεωρείται ασφαλής για τη μητέρα και το νεογνό όταν εξελίσσεται χωρίς επιπλοκές, ενώ προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως η ταχύτερη ανάρρωση της μητέρας και η δυνατότητα άμεσου θηλασμού.
Συμπτώματα – Ενδείξεις
Ο τοκετός είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που υποδηλώνεται από μια σειρά ενδείξεων, οι οποίες μπορεί να ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, το γυναικείο σώμα προετοιμάζεται για τον επικείμενο τοκετό με διάφορες αλλαγές ψυχολογικές αλλά κυρίως σωματικές. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα πριν τον τοκετό περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
● εμπέδωση. Η κεφαλή του μωρού κατέρχεται στη λεκάνη, δίνοντας στη γυναίκα περισσότερο χώρο για να αναπνεύσει και ανακουφίζοντάς την από τις καούρες. Στις πρωτότοκες, συμβαίνει συνήθως 2-4 εβδομάδες πριν από τον τοκετό, ενώ στις γυναίκες που έχουν γεννήσει ξανά, συμβαίνει σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη του τοκετού.
● πίεση στην πύελο. Μετά την εμπέδωση, ενδέχεται η γυναίκα να νιώσει δυσφορία και οσφυαλγία. Η πίεση στο ηβικό οστό και στη σπονδυλική στήλη μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, ενώ η αυξημένη πίεση στην ουροδόχο κύστη μπορεί να προκαλέσει την ανάγκη για συχνή ούρηση.
● κολπικές εκκρίσεις. Ο μαλακός τράχηλος μπορεί να προκαλέσει αρκετές κολπικές εκκρίσεις που έχουν τη μορφή λευκώματος αυγού.
● απώλεια βάρους 0,5 έως 1,5 κιλού λόγω απώλειας υγρών, λίγες ημέρες πριν από τον τοκετό.
● αυξημένη ενέργεια κατά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης.
● διάρροια, δυσπεψία και ναυτία, που μπορεί να προκληθούν από τις προσταγλανδίνες, που παράγει ο οργανισμός πριν τον τοκετό.
● βλεννοαιματηρή έκκριση μιας πηκτής ουσίας που σφράγιζε τον τράχηλο κατά την εγκυμοσύνη.
● ρήξη εμβρυϊκών υμένων. Πρόκειται για το γνωστό «σπάσιμο των νερών», που προκύπτει όταν ο αμνιακός σάκος ρήγνυται από τις συσπάσεις ή κατά τη διάρκεια του τοκετού.
● ρυθμικές συσπάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι οποίες γίνονται ισχυρότερες και δεν υποχωρούν με την κίνηση.
Διαδικασία - Στάδια
Ένας φυσιολογικός τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια: το στάδιο της διαστολής του τραχήλου (κατά το οποίο η διαστολή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε χωρίς επισκληρίδιο, είτε με επισκληρίδιο αναισθησία για την αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο και τη διατήρηση της μυϊκής ισχύος για το επόμενο στάδιο), το στάδιο της εξώθησης και το στάδιο της υστεροτοκίας.
Στάδιο ΔιαστολήςΤο πρώτο στάδιο του τοκετού χωρίζεται σε τρεις φάσεις:
● λανθάνουσα φάση: Αυτή η φάση είναι η μακρύτερη και πιο εύκολη περίοδος του τοκετού. Κατά τη διάρκειά της, ο τράχηλος εξαλείφεται σταδιακά μέχρι τα 3 με 4 εκατοστά. Οι συσπάσεις είναι μικρές, διάρκειας 20 έως 60 δευτερολέπτων και γίνονται ολοένα πιο συχνές και ισχυρές. Σε αυτή τη φάση μπορεί να παρουσιαστεί η βλεννοαιματηρή έκκριση ή να σπάσουν τα νερά.
● ενεργός φάση: Στη φάση αυτή, ο τράχηλος διαστέλλεται γρηγορότερα. Οι συσπάσεις εντείνονται, έχουν διάρκεια 45-60 δευτερολέπτων και αυξάνονται σε συχνότητα. Αν δεν έχει ήδη συμβεί, μπορεί να συμβεί ρήξη των εμβρυϊκών υμένων. Αξίζει να αναφερθεί πως αυτή η φάση είναι συνήθως σύντομη και ο τράχηλος θα έχει σύντομα πλήρη διαστολή.
● μεταβατική φάση: Αυτή η φάση διαρκεί περίπου 1-2 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο τράχηλος διαστέλλεται από 8 έως 10 εκατοστά. Οι συσπάσεις είναι πολύ δυνατές, διαρκούν 60-90 δευτερόλεπτα και έρχονται κάθε 2-3 λεπτά. Η γυναίκα θα αισθανθεί μεγάλη πίεση στη μέση και στο περίνεο και μπορεί να νιώσει ότι θέλει να σπρώξει, αλλά ταυτόχρονα να αισθανθεί αδύναμη.
Στάδιο Εξώθησης
Το δεύτερο στάδιο της γέννας ξεκινά από την πλήρη διαστολή του τραχήλου μέχρι την έξοδο του εμβρύου. Συνήθως διαρκεί περίπου μία ώρα στις γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά και 20 λεπτά στις γυναίκες που έχουν γεννήσει ξανά. Οι συσπάσεις συμβαίνουν κάθε 2 με 4 λεπτά και έχουν διάρκεια από 60 έως 90 δευτερόλεπτα. Αν και διαρκεί λιγότερο, αυτή είναι η πιο κουραστική και απαιτητική περίοδος. Σε αυτό το στάδιο, η γυναίκα συχνά αγνοεί τον πόνο, καθώς νιώθει μια έντονη ανάγκη να σπρώξει κι έτσι αποκτά ενεργό ρόλο στη διαδικασία του τοκετού. Ωστόσο, ο γιατρός ή η μαία θα την καθοδηγήσουν για την έναρξη της εξώθησης.
Στάδιο Υστεροτοκίας
Το τρίτο στάδιο της γέννας ξεκινά με τη γέννηση του εμβρύου και τελειώνει με την αποβολή του πλακούντα. Αυτό το στάδιο διαρκεί συνήθως 3 έως 5 λεπτά, αν και μπορεί να φτάσει μέχρι και 30 λεπτά γεγονός που θεωρείται φυσιολογικό. Αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού εξετάζεται ο κόλπος και το περίναιο (η περιοχή μεταξύ αιδοίου και πρωκτού) για τυχόν ρήξεις ή τραυματισμούς κι εφόσον υπάρχουν, αποκαθίσταντα με αποροφήσιμα ράμματα. Στο στάδιο αυτό ενθαρρύνεται η επαφή «δέρμα με δέρμα» μεταξύ μωρού και μητέρας και η άμεση έναρξη του θηλασμού, ενισχύοντας τον δεσμό μεταξύ μητέρας και νεογνού και μειώνοντας, παράλληλα, τον κίνδυνο αιμορραγίας, καθώς ο ερεθισμός των θηλών προκαλεί την έκκριση ωκυτοκίνης, της ορμόνης που διεγείρει τις συσπάσεις της μήτρας.
Καισαρική ή Φυσιολογικός Τοκετός
Η επιλογή ανάμεσα σε γέννα φυσιολογική και γέννα με καισαρική τομή είναι μια προσωπική απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, έπειτα από αξιολόγηση των ιατρικών καταστάσεων που μπορεί να επιβάλλουν τον ένα ή τον άλλο τρόπο τοκετού. Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η φυσιολογική διαδικασία γέννησης, με πλεονεκτήματα όπως η ταχύτερη ανάρρωση της μητέρας, το ενισχυμένο συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ μητέρας και μωρού και τη μικρότερη πιθανότητα μελλοντικών επιπλοκών για τη μητέρα και το παιδί. Από την άλλη πλευρά, η καισαρική τομή είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου (πολύδυμη κύηση, αποκόλληση πλακούντα, ισχιακή ή εγκάρσια προβολή του εμβρύου), προσφέροντας ασφάλεια για τη μητέρα και το έμβρυο, και προστασία από τραυματισμούς. Ωστόσο, η ανάρρωση μετά από καισαρική μπορεί να είναι πιο αργή.
Για περισσότερες πληροφορίες πραγματοποιήστε την επικοινωνία σας με τον γιατρό και προγραμματίστε την επίσκεψή σας.