Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Βελτίωση της γονιμότητας

Αρχική / ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ / Γενικές πληροφορίες / Βελτίωση της γονιμότητας

Βελτίωση της γονιμότητας

Η γονιμότητα επηρεάζεται άμεσα από τον τρόπο ζωής μας και τις καθημερινές μας συνήθειες, επομένως υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής σαφώς αυξάνουμε τις πιθανότητες διατήρησης ή ενίσχυσης της γονιμότητας.
 
  • Διατροφή
Τα συχνά και μικρά γεύματα που περιλαμβάνουν τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες αποτελούν τον βασικό κανόνα μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.
Είναι γνωστό πως οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται σε γυναίκες που είναι είτε πολύ λεπτές είτε χαρακτηρίζονται από επιπλέον βάρος, καθώς επηρεάζεται η λειτουργία των ορμονών, παρεμποδίζοντας έτσι την ωορρηξία.
Επίσης από μελέτες προκύπτει πως υπέρβαροι άνδρες μπορεί να έχουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, γεγονός που επηρεάζει τη λειτουργία του σπέρματος.
 
Μέρος της σωστής και ισορροπημένης διατροφής για τα ζευγάρια που προσπαθούν να επιτύχουν εγκυμοσύνη αποτελεί η πρόσληψη συγκεκριμένων βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Έρευνες έχουν δείξει πως η λήψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών τόσο από τις γυναίκες όσο και από τους άνδρες μπορεί να βελτιώσει γενικότερα την κατάσταση της υγείας τους, αλλά και ειδικότερα να υποστηρίξει την αναπαραγωγική τους λειτουργία αυξάνοντας τις πιθανότητες σύλληψης.
 
Για τις γυναίκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική η λήψη θρεπτικών συστατικών όπως :
  • Φυλλικό οξύ: μπορεί να παίξει ρόλο στη σύλληψη ενώ είναι απαραίτητο κατά τις πρώτες εβδομάδες κύησης για την φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου.
  • Βιταμίνη Β12 : έχει βρεθεί ότι μπορεί να συμβάλλει στη καλή λειτουργία των ωοθηκών.
  • Βιταμίνη Β 6 : βοηθά στη σωστή λειτουργία του γενετικού υλικού - DNA
  • Βιταμίνη C : μπορεί να βοηθήσει στον εμπλουτισμό της τραχηλικής βλέννης και να βοηθήσει ως εκ τούτου το σπερματοζωάριο να επιβιώσει και να μεταφερθεί στο ωάριο προκειμένου να το γονιμοποιήσει. Δρα αντιοξειδωτικά στο γεννητικό υλικό.
  • Βιταμίνες και Μέταλλα (σίδηρος κ.α.): τονώνουν γενικώς τον οργανισμό, βελτιώνοντας την κατάσταση της υγείας, ενισχύοντας το μεταβολισμό και αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σύλληψης
  • Απαραίτητα λιπαρά οξέα : βοηθούν στη σωστή λειτουργία των ορμονών
  • Ω3 λιπαρά οξέα: βελτιώνουν τη λειτουργία των ορμονών, βελτιώνουν την τραχηλική βλέννη και ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος στα έσω γεννητικά όργανα.
 
Για τους άνδρες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη η λήψη των εξής θρεπτικών συστατικών :
  • Ψευδάργυρος : είναι απαραίτητος για τη παραγωγή καλής ποσότητας και ποιότητας σπέρματος ενώ η έλλειψη μπορεί να συμβάλει στην ανδρική υπογονιμότητα. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, το στρες, το τσάι μειώνουν τα επίπεδα του υπάρχοντος ψευδαργύρου στο σώμα ενώ ταυτόχρονα μπορούν να εμποδίσουν την πρόσληψή του.
  • Αντιοξειδωτικά : προστατεύουν το σπέρμα από τις τοξικές ουσίες που παράγονται στο σώμα και μπορούν να το βλάψουν. Σημαντικά αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνες C και E , το σελήνιο, το συνένζυμο Q10 κ.α. Το σελήνιο για παράδειγμα έχει βρεθεί πως μπορεί να βοηθήσει στην κινητικότητα του σπέρματος. Αξίζει να σημειωθεί πως διάφορα εκχυλίσματα, όπως το εκχύλισμα φλοιού πεύκου, είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά .
  • L-Αργινίνη και L-Kαρνιτίνη: είναι αμινοξέα που υποστηρίζουν το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Ενισχύουν τη παραγωγή σπέρματος, βελτιώνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ συμβάλουν στην ικανότητά του να φτάσει στο ωάριο.
 
Συμβουλευτείτε τον ειδικό ιατρό γονιμότητας πριν τη λήψη οποιουδήποτε σκευάσματος για τη σωστή και αποτελεσματική δοσολογία.
 
  • Κόψτε το κάπνισμα
Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα. Μειώνει τη λειτουργικότητα των ωοθηκών ,την ικανότητά τους δηλαδή να παράγουν υγιή ωάρια. Η εμμηνόπαυση έρχεται νωρίτερα σε καπνίστριες. Αντίστοιχα έχει παρατηρηθεί μείωση στην κινητικότητα, τη συγκέντρωση και την φυσιολογική μορφολογία του σπέρματος σε καπνιστές.
 
  • Αποφύγετε το αλκοόλ
Τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ είναι καλό να αποφεύγονται από τα ζευγάρια που προσπαθούν να επιτύχουν εγκυμοσύνη. Το αλκοόλ μειώνει τη γονιμότητα και στα δύο φύλα ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπει τη πρόσληψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στη σύλληψη.
 
  • Πίνετε πολύ νερό
Η αξία του νερού για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ μεγάλη αφού συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του. Έτσι λοιπόν η αυξημένη κατανάλωση νερού βοηθά τον οργανισμό ανάμεσα σε άλλα να αποτοξινωθεί και να διατηρεί ένα καλό επίπεδο υγείας.
 
  • Αποφύγετε την καφεΐνη
Ο καφές, το κύριο ρόφημα με αυξημένη περιεκτικότητα καφεΐνης, είναι μια απόλαυση της καθημερινότητας. Οι ειδικοί λένε πως η κατανάλωση έως και 250 mg καφεΐνης ημερησίως, ωφελεί τον οργανισμό αφού μειώνει το στρες, βελτιώνει τη συγκέντρωση ενώ παράλληλα “ξυπνά" τον εγκέφαλο.
Παρόλα αυτά οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης στον οργανισμό (>5 κούπες καφέ ή ανάλογό του/ημέρα) μπορούν να επηρεάσουν το σπέρμα και να μειώσουν κατά πολύ την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει.
Προσοχή, η καφεΐνη δεν περιέχεται μόνο στον καφέ αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως το τσάι, η σοκολάτα (γάλακτος και μαύρη ημίγλυκη), το ρόφημα κακάο, το σοκολατούχο γάλα, ακόμη και σε αναψυκτικά τύπου cola.
 
  • Άσκηση
Η καλή φυσική κατάσταση θα σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε στις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σας όταν επιτευχθεί η εγκυμοσύνη.
Πριν την εγκυμοσύνη και όσο προσπαθείτε γι’ αυτή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως ενώ η ήπια άσκηση (π.χ. περπάτημα, ποδηλασία) βοηθάει τη γονιμότητα, η υψηλής έντασης άσκηση έχει συσχετιστεί με μείωση των πιθανοτήτων σύλληψης. Επομένως, προσοχή, μην το παρακάνετε!
 
  • Άλλοι παράγοντες που πρέπει να αποφύγετε
Η χρήση αναβολικών από τους άντρες είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της γονιμότητας καθώς προκαλούν τεράστιες ορμονικές μεταβολές ενώ συγκεκριμένες κατηγορίες αυτών διακόπτουν τη σπερματογένεση.
Άνδρες που εκτίθενται σε βαρέα μέταλλα είναι πιο πιθανό να έχουν χειρότερες παραμέτρους σπέρματος ενώ σε γυναίκες που εκτίθενται σε συγκεκριμένες τοξικές ουσίες και διαλύματα έχει βρεθεί πως μπορεί να μειώνεται η ικανότητα σύλληψης.
Τα γεωργικά εντομοκτόνα έχουν βλαβερές συνέπειες τόσο για τον άντρα όσο και για τη γυναίκα και αυξάνουν το ρίσκο της υπογονιμότητας.
Συνιστάται η αποφυγή της αύξησης της θερμοκρασίας των όρχεων. Αρνητικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας της περιοχής είναι η παχυσαρκία, η καθιστική εργασία, τα στενά εσώρουχα και παντελόνια, η πολύωρη χρήση lap tops ,όταν τους έχει κανείς στα γόνατά του.
Προσοχή στον τραυματισμό των γεννητικών οργάνων, κυρίως οι άντρες, καθώς τραυματισμοί των όρχεων ακόμη και σε νεαρή ηλικία εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα επηρεάζουν τη γονιμότητα.
Η σεξουαλική συμπεριφορά της πρωτύτερης και παρούσας ζωής μας, επηρεάζει άμεσα τη γονιμότητα και στα δύο φύλα. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και οι συνέπειες αυτών, πολλές φορές κρύβονται πίσω από την δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης. Επομένως οι τακτικοί έλεγχοι και η υγιής σεξουαλική συμπεριφορά θα μας γλυτώσει από “περιπέτειες”.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας